Moravia Banka po sedmi letech existence zápasí o licenci

07.09.1999 | ,
Domovská stránka


Jednou z prvních bank, které Česká národní banka (ČNB) před dvěma lety zařadila do stabilizačního programu, byla a.s. Moravia Banka (MB). Minulý týden však bankovní rada ČNB Moravia Banku z programu vyřadila a zahájila vůči ní správní řízení o odnětí povolení působit jako banka. O finanční pomoci malým a středním firmám, které měly uloženy peníze na účtech v MB, bude ve středu jednat vláda.

Samotné Moravia Bance vláda nepomůže. Podle předsedy vlády Miloše Zemana poskytla bance již Tošovského vláda dotaci 700 miliónů korun, částka však podle premiéra "skončila v černé díře". Kabinet zatím neuvažuje ani o pomoci drobným střadatelům. Ti podle zákona dostanou náhradu devadesáti procent svého vkladu, maximálně však 400.000 korun.

Vkladatelé, jimž banka v současnosti vede přes 118.000 účtů, jí vloni svěřili 9,392 miliardy korun; banka poskytla úvěry za 6,906 miliardy korun. Loňský rok zakončila Moravia Banka ztrátou 191,849 miliónu korun (v roce 1997 činila ztráta 153,5 miliónu korun). Jen za první pololetí letošního roku zaznamenala MB ztrátu 105,39 miliónu korun, přičemž za stejné období loňského roku ztráta činila 26,871 miliónu korun. Za prvních šest měsíců si lidé u Moravia Banky uložili 7,853 miliardy korun; ve stejném období MB poskytla úvěry 7,639 miliardy korun.

Na hospodaření banky měla v poslední době podle místopředsedy představenstva Pavla Vyvijala negativní dopad platební disciplína podniků, zpřísnění pravidel pro tvorbu opravných položek, snižování úrokových sazeb vyhlašovaných centrální bankou a vývoj devizových kursů. "Důvodem ztráty je zaúčtování rezerv, opravných položek a mimořádných nákladů souvisejících zejména s řešením klasifikovaných pohledávek a opravných položek," uvedl Vyvijal.

Hospodářský výsledek zapisuje Moravia Banka v červených číslech již od roku 1996, kdy ztráta činila 61 miliónů korun. Vklady v témže roce poklesly na 7,558 miliardy korun z 8,6 miliardy korun v roce 1995. Poskytnuté úvěry se oproti předchozímu roku rovněž snížily, a to na 6,39 miliardy korun z 8,2 miliardy korun.

Ke své záchraně podnikla MB již dříve několik kroků. Například loni v srpnu prodala síť poboček na Slovensku, rozšířila pracoviště privátního bankovnictví, snažila se udržovat standard mezinárodního bankovnictví a od letošního června zavedla nový systém práce s klasifikovanými pohledávkami. Posílení stability a růstu banky bylo důvodem navýšení základního jmění na 1,077 miliardy korun, které schválila řádná valná hromada počátkem července.

Nejvíce nadějí vkládalo vedení MB do strategického partnera, jehož výběr zahájila banka ve spolupráci s auditorskou společností Ernst & Young koncem roku 1998. Ze čtyř společností, které postoupily do užšího kola (Oost Europa Participaties z Nizozemska, Haas AG z Rakouska, Allied Irish Bank z Irska a česká investiční společnost Tradeinvest), měl být partner pro kapitálový vstup do MB vybrán do konce září.

Moravia Banka byla mezi prvními třemi bankami (spolu s Bankou Haná a Pragobankou), které centrální banka vytipovala pro zařazení do stabilizačního programu. Z něj však byla na základě čtvrtečního rozhodnutí bankovní rady vyřazena. Důvodem bylo podle mluvčího centrální banky Martina Švehly dlouhodobé neplnění ukazatelů, které byly schváleny při přijímání banky do programu. "Banka souhlasila, že bude hospodařit podle trochu striktnějších pravidel, než je obvyklé, a to se bohužel nezdařilo," řekl Švehla. Podle mluvčího MB Jaroslava Pochmona "je však problém v tom, že kritéria byla nastavena v jiné ekonomické situaci země."

Pro neplnění závazných ukazatelů byla ze stabilizačního programu loni v srpnu vyřazena také Pragobanka, jíž o měsíc později odejmula licenci působit jako banka, a která je v současné době v konkursu. Z celkem šesti menších bank, které ČNB přijala do stabilizačního programu od jeho vyhlášení v roce 1996, funguje na trhu pod svou vlastní licencí pouze jediný peněžní ústav - Banka Haná, která je samostatnou divizí Investiční a poštovní banky.

Moravia Banka působí na českém trhu od poloviny roku 1992 (do obchodního rejstříku byla zapsána 12. května 1992). Jejím největším akcionářem je podle údajů Střediska cenných papírů z 3. září ostravská firma Unitor, s.r.o., která vlastní 50 procent akcií. Ke stejnému datu byla držitelem 26 procent akcií MB společnost Bones Ostrava, s.r.o.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka