ČNB: Fond pojištění vkladů pro klienty MB cestou k penězům

13.09.1999 | ,
Domovská stránka


Klienti Moravia Banky (MB), kterou bankovní rada centrální banky rozhodla vyřadit ze stabilizačního programu a rozhodla zahájit vůči ní správní řízení o odnětí licence, by měli sledovat způsob, jakým Fond pojištění vkladů rozhodne o vyplácení náhrady. Tento proces však bude trvat spíše několik týdnů. "Řekl bych, že nyní je toto ten kanál, přes který se klienti (MB) dostanou k penězům," řekl dnes novinářům člen bankovní rady České národní banky Luděk Niedermayer.

Banka podle Niedermayera disponuje poměrně velkým objemem peněz, na druhou stranu ale tento objem zřejmě nebude stačit k vyplacení všech vkladatelů. "V tomto případě banka musí velmi důsledně posoudit právní aspekty této situace," uvedl.

Centrální banka přitom již dříve upozornila, že záměr MB vyplatit klientům ze všech splatných vkladů zálohu, která nemá překročit 10.000 korun na jednoho klienta, by byl v rozporu se zákonem. Záměr banky by vedl ke zvýhodňování věřitele, což může být trestné, řekl mluvčí ČNB Martin Švehla.

Ani vyplacení záloh všem klientům by však podle Niedermayera nemuselo od MB odvrátit hrozbu konkursu. "Ta banka je kapitálově velmi slabá," řekl s tím, že pokud nenastane zásadní navýšení kapitálu, MB zřejmě nebude pokračovat v bankovním podnikání.

Vyplácení maximálně desetitisícových záloh na klientské vklady dnes za krok správným směrem označil místopředseda vlády pro hospodářskou politiku a ministr financí Pavel Mertlík. Největším problémem MB je však podle něj "několik největších dlužníků". "Je otázka, zda se podaří toto nebezpečí odstranit. Ta banka připravuje takové kroky, jako je snížení základního jmění a to by mohlo být dočasným řešením," dodal.

Vláda podle Mertlíka zřejmě nebude v konkrétních případech vytvářet tlak, který by notorické dlužníky závazky přinutil splácet. Obecně však bude směřovat ke zpřísňování prostředí. "Problém toho, že není u nás zvykem občas platit dluhy to je obecný problém, který bude muset řešit novela zákona o konkursu a vyrovnání a řada dalších věcí," řekl s tím, že prostředí se bude postupně v tomto směru utužovat.

Vklady klientů u Moravia Banky činí asi 7,7 miliardy korun. Pojištěny jsou ze zákona korunové vklady do 90 procent, maximálně však do 400 tisíc Kč.

Bankovní rada centrální banky rozhodla se souhlasem MF vyřadit Moravia Banku ze stabilizačního programu, do kterého byla zařazena v roce 1997, ve čtvrtek 2. září. Současně bylo rozhodnuto zahájit vůči Moravia Bance správní řízení o odnětí povolení působit jako banka.

Před Moravia Bankou byly ze stabilizačního programu vyřazeny Pragobanka a Universal banka, které již přišly o licenci a skončily v konkursním řízení.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka