Baran: Bezpečnost vkladů klientů České spořitelny není ohrožena

15.09.1999 | ,
Domovská stránka


Bezpečnost vkladů klientů České spořitelny (ČS) není ohrožena a klienti nemusí mít o své peníze žádné obavy. Vyplývá to ze stanoviska generálního ředitele ČS Dušana Barana, které včera ČTK poskytl tiskový mluvčí spořitelny Pavel Jiroušek. Reagoval tak na zprávy o neznámém pachateli, který prostřednictvím e-mailové schránky nabízí některé informace o sporožirových účtech klientů ČS, například o pohybu peněz a zůstatcích na účtech, či jména a adresy klientů.

"Jednoznačně a s plnou odpovědností prohlašuji, že bezpečnost vkladů klientů České spořitelny na sporožirových i dalších účtech je plně zajištěna a nikdo nemusí mít nejmenší obavy o své peníze," uvedl Baran. Domnívá se, že úmyslem pachatele nebo skupiny bylo poškodit dobré jméno spořitelny a negativně ovlivnit důvěru klientů. "Nelze vyloučit ani snahu zhoršit pozici spořitelny v nynějším předprivatizačním období," upozornil.

Odborníci ČS podle Jirouška prověřili zajištění veškerých bezpečnostních systémů souvisejících se sporožirovými účty. Z výsledků této prověrky lze učinit jednoznačný závěr, že nešlo o chybu systému, ale kriminální čin, uvedl Jiroušek. Je také pravděpodobné, že data, která pachatel získal a která byla zveřejněna, nejsou v některých případech zcela přesná, uvedl. ČS na neznámého pachatele podala trestní oznámení.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka