Seznam zájemců o státní podíl v KB zatím není znám

16.09.1999 | ,
Domovská stránka


Seznam případných zájemců o privatizaci státního podílu v Komerční bance není prozatím znám. "Zatím není nic rozhodnuto, jednání s poradcem pro privatizaci KB Goldman Sachs se neuskutečnila a byla odložena na příští týden," řekl dnes ČTK mluvčí Fondu národních majetku Otakar Veverka. Zájemci měli do včerejších 16:00 čas na vyjádření předběžného zájmu o privatizaci KB.

"Nemáme oficiální informace o případných zájemcích, předpokládáme, že Goldman Sachs o nich bude co nejdříve FNM a Řídící výbor pro privatizaci bank informovat," uvedl mluvčí KB Ivo Polišenský.

Zástupce společnosti Golman Sachs v ČR Vladimír Dlouhý ČTK sdělil, že informace takového typu v této fázi privatizace sdělovat nebude.

Jediným známým uchazečem o část státního podílu je nyní Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD). Ta se obrátila na vládu s tím, že by ráda nabyla v KB majetkový podíl v rozsahu kolem deseti procent. Tento podíl jí bylo doporučeno koupit od Investiční a Poštovní banky, jejíž akcionáři jednající ve shodě drží v KB zhruba 15 procent akcií. Jednání IPB a EBRD již začala a měla by být uzavřena během následujícího týdne.

Stát nyní drží v KB prostřednictvím FNM 48,7 procenta akcií, valná hromada schválila navýšení základního jmění ze současných 9,5 miliardy Kč až o dvojnásobek. Navýšení je však zatím nejisté vzhledem k žalobě menšinového akcionáře.

Privatizaci by mohl zkomplikovat i trvající spor se slovenskou stranou ohledně 13 procent akcií KB, které mají být vyměněny za podíl ČR ve Všeobecné úvěrové bance.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka