O osudu krnovské kampeličky rozhodne v říjnu řádná členská schůze

20.09.1999 | ,
Domovská stránka


O dalším osudu Prvního spořitelního družstva (PSD), které ve čtvrtek zastavilo na 25 dní výplatu vkladů svým klientům, rozhodnou její členové na řádné členské schůzi začátkem října. Novinářům to dnes na tiskové konferenci v Krnově řekl předseda představenstva PSD Pavel Zeman.

"Buď se dohodnou na dalším fungování záložny tak, aby se minimalizovaly ztráty, a na způsobu postupného vyplácení vkladů, nebo se nedohodnou, jak postupovat dál, a pak by byl Úřad pro dohled nad družstevními záložnami zřejmě donucen na PSD vyhlásit nucenou správu a PSD by dále řídil nucený správce," uvedl Zeman.

Dodal, že vedení PSD již požádalo Úřad pro dohled nad družstevními záložnami, aby spořitelně povolil aspoň běžný platební styk a lidé si tak mohli vybírat peníze, které na jejich účty přijdou po 15. září, kdy PSD výplatu vkladů zastavila.

Krnovská kampelička zmrazila vklady poté, co v regionálních novinách Nové Bruntálsko vyšla zpráva o jejím brzkém krachu a klienti spořitelny v obavách, že přijdou o své úspory, vybrali za posledních několik týdnů téměř 11 miliónů korun. PSD nyní spravuje vklady zhruba 1200 klientů, kteří mají ve spořitelně uloženo 58 miliónů korun.

"Máme 86 procent členů z okresu Bruntál a když tamní týdeník začal zveřejňovat nepravdivé informace, naši klienti vybrali v krátké době tak vysokou částku, že by to zřejmě neustál žádný finanční ústav," uvedl Zeman.

Vedení PSD již podle Zemana na týdeník Nové Bruntálsko podalo trestní oznámení pro šíření poplašné zprávy a požádalo soud o vydání předběžného opatření, které by týdeníku zakázalo zveřejňovat nepravdivé informace poškozující krnovskou záložnu.

"Nevylučuji, že podáme i žalobu pro neoprávněný zásah do dobré pověsti právnické osoby, pomluvu, nekalou soutěž a účast na zločinném spolčení a budeme žádat náhradu škody," dodal Zeman.

Vedení týdeníku Nové Bruntálsko, za nímž podle bezpečnostních složek zřejmě stojí bývalý agent Státní bezpečnosti Ludvík Zifčák, však trvá na tom, že po Moravia Bance zkrachuje také PSD. "Je třeba aby oni sami předložili důkazy, že netunelují svoji kampeličku ve prospěch jiných firem," řekl ve čtvrtek redaktorce TV Nova manažer týdeníku Nové Bruntálsko Štěpán Sovadina.

Podle spekulací zamýšlí týdeník Nové Bruntálsko touto mediální kampaní zničit konkurenční týdeník Kamelot, který patří jedné z dceřiných společností PSD.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka