KCP: Auditor se odmítl vyjádřit k ocenění 98 procent aktiv HPH

20.09.1999 | ,
Domovská stránka


Hodnota aktiv Harvardského průmyslového holdingu (HPH) v likvidaci, které tvoří z více než 98 procent směnečná pohledávka 9,88 miliardy Kč za firmou Viktora Koženého Harvard Capital Management (Worldwide) Limited, byla zpochybněna auditem. ČTK to dnes sdělila mluvčí Komise pro cenné papíry Šárka Samková.

Auditorská zpráva k hospodaření roku 1998 byla zveřejněna na valné hromadě 28. srpna. "Výrok auditora ve zprávě je s výhradou, že auditor se nevyjadřuje k ocenění výše zmíněné pohledávky," upozornila Samková s tím, že závažné skutečnosti mohou výrazně ovlivnit pohyb kursu akcií HPH.

Na valné hromadě dále odstoupila dozorčí rada HPH, poněvadž se nemohla odpovědně vyjádřit k reálné hodnotě předmětných směnek.

Uvedená suma představuje neuhrazenou kupní cenu za majetek HPH při jeho prodeji v rámci obchodní veřejné soutěže. Splatnost pohledávky je stanovena k 31. prosinci 1999.

Na potížích s vytvořením likvidity Koženého firmy přitom již třičtvrtě roku vázne předčasný výkup HPH, jenž měl původně skončit do konce loňského roku. Do konce letošního roku se měla uskutečnit i výplata likvidačního zůstatku.

Výkup likvidovaného HPH od drobných akcionářů holdingu za 480 Kč za kus se týká maximálně 40 na akcionáře. O odkoupení HPH požádalo řádově 30.000 akcionářů, z nichž byla uspokojena třetina. Harvardská burzovní společnost od drobných akcionářů HPH vykoupila přibližně 1,4 miliónu akcií, za které vyplatila 700 miliónů Kč.

Za majetek HPH s účetní hodnotou 19,857 miliardy Kč ve výběrové obchodní soutěži při likvidaci jeho kupec, společnost Viktora Koženého Harvard Capital Management (Worldwide), zaplatil 10,559 miliardy Kč. Z toho vyplynul likvidační zůstatek na akcii přibližně 600 Kč.

Kožený, který je zakladatelem harvardských fondů a stojí v čele Harvard Capital Management (Worldwide), poté nabídl drobným akcionářům zpětný výkup akcií. Mamutí HPH vznikl v červnu 1996 spojením šesti harvardských investičních fondů z první vlny kupónové privatizace a Sklo Unionu Teplice. O likvidaci holdingu rozhodla valná hromada loni v srpnu.

Kurs HPH, jež se obchodují v mimoburzovním RM-Systému, byl naposledy 162,2 Kč.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka