Česká národní záložna dnes začala po nucené správě opět fungovat

21.09.1999 | ,
Domovská stránka


Nucenou správu nad Českou národní záložnou (ČNZ) dnes ukončil Úřad pro dohled nad družstevními záložnami. Ztrátu 80 miliónů korun se rozhodli členové záložny vyřešit vnitřním vyrovnáním, uhradí ji tedy ze svých vkladů. ČTK to včera řekl správce Karel Pánek s tím, že od včerejšího dne začaly pobočky ČNZ fungovat normálně, včetně přijímání nových členů a vkladů.

Do 31. října bude nicméně záložna vyplácet pouze úroky. Od 1. listopadu má kampelička umožnit také výběr splatných vkladů. Tento termín může svým rozhodnutím urychlit nové představenstvo ČNZ.

S vnitřním vyrovnáním souhlasili členové záložny na mimořádné členské schůzi. Družstevníci přijali řešení, při kterém by se jim měly vklady vrátit z budoucích výnosů. V případě neschválení tohoto kroku hrozilo, že na ČNZ vyhlásí správce konkurs. Členové by tak dostali pouze 80 procent vložené sumy, maximálně ale 100 tisíc korun.

Nucenou správu na ČNZ uvalil letos koncem března Úřad pro dohled nad družstevními záložnami, kdy tato kampelička měla zhruba 2200 členů. Na bývalé představenstvo již během nucené správy podal Úřad pro dohled nad družstevními záložnami společně se správcem trestní oznámení.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka