Páteční mimořádná valná hromada Moravia Banky se neuskuteční

22.09.1999 | ,
Domovská stránka


Mimořádná valná hromada a.s. Moravia Banky (MB), která se měla z podnětu minulého vedení banky uskutečnit v pátek 24. září, byla z rozhodnutí nového managementu odvolána. "K tomuto kroku představenstva vedla nutnost podrobně analyzovat situaci banky," řekl včera ČTK mluvčí banky Jaroslav Pochmon s tím, že náhradní termín hromady nebyl dosud určen.

"Zástupci nového vedení banky dnes rovněž předali Fondu pojištění vkladů úplné podklady potřebné pro zahájení výplat vkladů v rámci zákonného pojištění," uvedl dále.

Moravia Banka připravuje pro všechny klienty mimořádné výpisy obsahující aktuální stavy na jejich účtech, které budou zasílány prostřednictvím České pošty počátkem příštího týdne, dodal.

Cílem mimořádné valné hromady mělo být podle minulého managementu vyřešení situace banky, do které se dostala po rozhodnutí bankovní rady České národní banky. Ta rozhodla se souhlasem ministerstva financí 2. září vyřadit MB ze stabilizačního programu, do kterého byla zařazena v roce 1997. Současně bylo rozhodnuto zahájit vůči Moravia Bance správní řízení o odnětí povolení působit jako banka.

Minulé představenstvo mělo akcionářům na hromadě navrhnout tři řešení situace. Prioritou managementu banky bylo navýšení základního jmění a vstup strategického partnera, který měl do banky investovat minimálně dvě miliardy korun. V případě, že by akcionáři neprokázali zájem o zvýšení základního jmění v uvedených lhůtách a výši, vedení banky mělo hromadě předložit variantu prodeje aktiv a pasiv nebo variantu vyrovnání.

Dozorčí rada se snahou uspíšit řešení krizové situace MB ovšem na svém zasedání 14. září vyměnila představenstvo banky.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka