Stát chystá další pomoc bankám

24.09.1999 | ,
Domovská stránka


Ztráty Konsolidační banky, plynoucí z pomoci KB a ČS, platí státní rozpočet

Postupující privatizace velkých bank bude muset být podpořena dalším převzetím ztrát ze špatných úvěrů na bedra státu.

Příprava České spořitelny (ČS) a Komerční banky (KB) na prodej strategickým investorům si podle informací HN vyžádá další pomoc státu a miliardy vynaložené na jejich stabilizaci od loňského prosince nejsou konečným účtem.

"V těchto dnech se dokončuje určitá představa řešení části úvěrového portfolia České spořitelny. Jakákoliv taková věc však podléhá schválení vlády, protože předpokladem je operace s Konsolidační bankou (KoB) řekl člen Řídícího výboru pro privatizaci bank a místopředseda FNM Jiří Havel.

Generální ředitel ČS Dušan Baran již několikrát hovořil o tzv. minimální variantě očištění úvěrového portfolia od dvou nejhorších skupin půjček, což letos v pololetí představovalo zhruba 44 miliard korun.

Již na konci loňského roku KoB odkoupila od ČS 10 miliard Kč nedobytných úvěrů, což její ztrátu prohloubilo zhruba o pět miliard korun. Letos provedla stejnou operaci s KB v objemu 23 miliard korun nedobytných úvěrů, což její letošní ztrátu prohloubí o 10 až 12 miliard Kč.

Mluvčí KoB Tomáš Krones včera potvrdil, že banka o záměru převést na ni část úvěrů spořitelny ví. "V podstatě se na to připravujeme," řekl, ale zvažované objemy mu prý nejsou známé. S poukazem na to, že půjde pravděpodobně o ztrátové úvěry, očekává, že to opět prohloubí ztrátu Konsolidační banky. Tu i bez vlivu připravovaných kroků KoB očekává již ve výši 19 miliard korun. Ztráty KoB hradí státní rozpočet a potažmo daňoví poplatníci.

Stát však bude muset asistovat také při řešení ztrátových úvěrů KB, přičemž podle názoru řady analytiků jde o rozsáhlejší problém než v případě ČS.

"Restrukturalizace úvěrů v Komerční bance musí nastat, ale s podporou státu. Já se obávám, že banka sama by měla velké potíže to zvládnout," řekl k situaci KB šéf FNM a místopředseda dozorčí rady Jan Stiess. Důvěryhodný zdroj z KB našemu listu sdělil, že banka testuje různé modely restrukturalizace úvěrového portfolia v objemu kolem 80 miliard korun.

V případě KB stát stále počítá s posílením kapitálu o 9,5 miliardy korun, což se mu v letošním roce nepodařilo kvůli žalobě menšinového akcionáře na neplatnost valné hromady. K navýšení dojde zřejmě až příští rok.

Zdroj: HN 24.9.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka