Ve hře o spořitelnu zatím asi zůstane pouze Erste Bank Sparkassen

24.09.1999 | ,
Domovská stránka


Stát bude zřejmě po určitou dobu jednat o prodeji svého podílu v České spořitelně pouze s Erste Bank Sparkassen. "Řídící výbor pro privatizaci bank doporučil ministru financí, aby poskytl na omezenou dobu exkluzivitu pro další jednání vybranému zájemci, a to Erste Bank Sparkassen," řekl včera ČTK mluvčí ministerstva financí Libor Vacek.

Řídící výbor tak podle Vacka rozhodl na svém dnešním zasedání na základě doporučení poradce pro privatizaci České spořitelny, kterým je společnost Merill Lynch. Pokud jednání s Erste Bank nebudou úspěšná, podle dobře informovaného zdroje ČTK nejsou úplně bez šancí ještě tři další zájemci o privatizaci ČS, jejichž nabídky "nebyly dostatečné".

Investorů, kteří o spořitelnu vyjádřili předběžný zájem, bylo více než sedm. Kromě Erste Bank Sparkassen se veřejně projevila i Česká pojišťovna. Dále se hovořilo o nizozemské ABN Amro a ING Bank, HSBC Midland, německé HypoVereinsbank, francouzské Société Générale a švýcarské pojišťovně Zürich.

Základní jmění spořitelny se po nedávném navýšení o 7,6 miliardy korun dostalo na 15,2 miliardy korun. Státu se tak podařilo před privatizací získat majoritu, a to 52 procent. Z velkých akcionářů držel Fond národního majetku v ČS před úpisem 45 procent akcií, Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) 11,9 procenta a Česká pojišťovna zhruba devět procent, svůj podíl však úpisem zvýšila na zhruba deset procent.

Naopak EBRD se navyšování základního jmění v ČS nezúčastnila a její podíl se tak rozředil "na něco přes šest procent". Obrátila se proto na FNM, zda by jí neprodal část svého podílu.

"Začali jsme uvažovat o tom, že EBRD prodáme asi dvě procenta akcií České spořitelny tak, aby vládě zůstala nadpoloviční většina," řekl nedávno ministr financí Pavel Mertlík s tím, že celý proces je v jednání.

Podle Mertlíka by měla být privatizace ČS dokončena v březnu roku 2000.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka