Analytici: Prodej podílu Nomury v IPB nebude bez potíží

24.09.1999 | ,
Domovská stránka


Případný prodej podílu Nomury v Investiční a Poštovní bance (IPB) budou komplikovat neuspokojivá kvalita úvěrového portfólia IPB, nepříliš průhledný propletenec účastí IPB v průmyslových podnicích a fakt, že se Nomura nebude chtít spokojit s příliš nízkou cenou. Vyplývá to z včerejší ankety ČTK mezi analytiky. Někteří z nich se však nicméně domnívají, že Nomura se bude chtít co nejdříve z praktických důvodů svého podílu v bance zbavit, a to i přes své včerejší prohlášení.

"V současné době, kdy roste podíl IPB na českém trhu, jsme rozhodnutí o prodeji podílu v IPB nepřijali," řekl včera ČTK v reakci na zprávy v tisku kalkulující s tímto prodejem šéf Nomury Europe Randall Dillard. Zároveň však potvrdil existenci jednání s potenciálními zájemci o koupi tohoto podílu. Ta jsou ale podle vyjádření IPB teprve v počátcích.

"Nomuru k hledání kupce svého podílu v IPB nutí postupně se snižující zájem potenciálních partnerů o český bankovní trh. Cílem Nomury zřejmě bude prodat IPB dříve, než se státu podaří zprivatizovat Komerční banku," míní však Pavel Sobíšek z Bank Austria Creditanstalt.

Jiné hlasy z analytické obce také upozorňují na každoroční snahu banky dosáhnout alespoň minimálního zisku a na boje s auditory a počítají proto s tím, že Nomura se bude chtít podílu v IPB co nejdříve zbavit.

Aktivem, které má IPB na rozdíl od Komerční banky, jsou silné vazby na část průmyslové sféry. "Je ovšem otázka, zda by prémii za tyto vazby byl ochoten platit zájemce, jehož cílem je pouze angažovanost ve sféře komerčního bankovnictví," připomněl Sobíšek i druhou stranu mince.

Vzhledem k neprůhledným propletencům se analytici příliš nedovažují odhadnout cenu, za kterou by mohl být zhruba 43procentní podíl Nomury v IPB prodán. Například Petr Zahradník z Conseq Finance tipuje částku na 15 až 20 miliard korun. Někteří analytici zdůrazňují spíše fakt, že Nomura již splnila svůj hlavní záměr dospět k výhodnému prodeji pivovarů a na ceně za banku jí příliš nesejde.

Jako o nejvážnějším zájemci se spekuluje o Deutsche Bank, která neuspěla v privatizaci o ČSOB. Sobíšek si však není jist, zda by nákup IPB "se vším všudy" zapadal do strategie Deutsche Bank. Jiní odborníci pak míní, že Deutsche Banky by se jen těžko spokojila v bance s menšinovým podílem.

Další neznámou a možnou překážku rychlému prodeji IPB vidí analytici v jejím plánovaném přechodu na holding v roce 2000. "Zbaví-li se Nomura klíčových podílů a tudíž vlivu, nevím, co by mělo plánovaný zastřešovat, když novými vlastníky jednotlivých společností budou v lepším případě renomované zahraniční firmy, které spolu jinak nemají nic společného," dodal Zahradník.

Ten také považuje za velmi pravděpodobné další setrvání Nomury na českém trhu. "V současné době přípravy na revitalizaci nelze vyloučit, že nákup některých společností, které mají životaschopný program, ale finanční obtíže, a tudíž jsou levné, je pro Nomuru atraktivnější než držba podílů, které jsou v současnosti cenově výhodné k prodeji," podotkl Zahradník.

Nomura koupila zhruba 30procentní podíl státu v IPB za necelé tři miliardy korun, nicméně okamžitě poté navýšila základní jmění asi o šest miliard. Nemalé finanční částky byly do IPB navíc investovány ještě před koupí.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka