A.s. Moravia Banka možná využije práva na podání rozkladu

24.09.1999 | ,
Domovská stránka


Akciová společnost Moravia Banka (MB) si ponechává zákonem stanovenou patnáctidenní lhůtu na podání rozkladu ke čtvrtečnímu verdiktu České národní banky (ČNB) o odejmutí licence. ČTK o tom dnes informoval mluvčí MB Jaroslav Pochmon.

"Vedení Moravia Banky, a.s. převzalo rozhodnutí Bankovní rady ČNB o odejmutí povolení působit jako banka a ponechává si zákonem stanovenou lhůtu na podání rozkladu k tomuto rozhodnutí", uvedl Pochmon. Rozhodnutí ČNB tedy ještě nenabylo právní moci.

O odebrání licence rozhodla Bankovní rada na čtvrtečním zasedání v rámci správního řízení, které bylo započato 2. září. Ve stejný den vyřadila Moravia Banku se souhlasem ministerstva financí i ze stabilizačního programu.

Důvodem odnětí licence bylo podle mluvčího Martina Švehly dlouhodobé přetrvávání závažných nedostatků v činnosti MB. "V průběhu správního řízení nepředložila Moravia Banka žádné konkrétní podklady, dokládající prokazatelné odstranění zjištěných nedostatků a pominutí důvodů, které vedly k zahájení správního řízení," uvedl Švehla.

Moravia Banka, která operuje na českém trhu od roku 1992, vstoupila do stabilizačního programu v březnu 1997. Ten měl umožnit bance rozložit vytváření rezerv do několika let a získat peníze pro další rozvoj.

Loňské hospodaření ukončila banka podle informací ČTK účetní ztrátou 191,849 miliónu korun, v roce 1997 ztráta činila 153,5 miliónu korun.

Vklady v Moravia bance loni činily 9,392 miliardy korun a úvěry 6,906 miliardy korun. Kapitálová přiměřenost představovala 8,09 procenta a podíl klasifikovaných úvěrů na celkových úvěrech byl 25,61 procenta. Počet klientských účtů na konci loňského roku přesáhl 118 tisíc.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka