Podle ČNB se s úroky hýbat nebude

27.09.1999 | ,
Domovská stránka


Centrální banka se obává, že nízké sazby povedou k hromadné směně korun do jiných, atraktivnějších měn

Centrální banka se obává, že nízké sazby povedou k hromadné směně korun do jiných, atraktivnějších měn. Podle expertů trhu však nic podobného zatím nehrozí - koruna je stále výnosnější než dolar či britská libra.

Uvolněná měnová politika ve svých důsledcích vedla k posílení koruny. Od počátku roku,kdy se repo sazba pohybovala kolem 9 procent a koruna na 39,60 Kč/EUR, se centrální bance podařilo do pátku snížit repo sazbu na 6 procent a posílit korunu pod 36 korun za euro.

Do konce roku by však ČNB už sazby snižovat neměla. Vyplývá to z posledního zápisu z jednání Bankovní rady, kde se uvádí, že dosažená úroveň sazeb odpovídá současnému vývoji ekonomiky. Obavy z toho, že by sazby mohly zase vyrůst, vyvrací stejný materiál: "Růst poptávky nemá mít proinflační charakter, který by vyvolal potřebu zpřísnit měnovou politiku."

Podniky ovšem tato zpráva příliš nepotěší. "Nevidím důvod proč by nemohla snižovat sazby až na úroveň sazeb v měnové unii, tj. ke třem procentům. Koruna by pak mohla oslabit, což by výrazně posílilo konkurenceschopnost producentů," uvedl ředitel Janky Radotín Martin Doman. Dodal, že i kdyby snižování sazeb nemělo na korunu vliv, ní

zké úroky by jim alespoň umožnily rozšířit investiční aktivity.

ČNB se však již při současné úrovni sazeb obává masové směny korun do deviz, například do dolarů či britské libry. "S tím nelze příliš počítat. Úrokový diferenciál se sice snížil, pořád je ale koruna úročena minimálně o půl procentního bodu víc než jakákoliv z těchto měn," oponuje dealer Raiffeis

enbank Pavel Truchlý.

Zdroj: HN z 27. 9. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka