Tošovský: ČNB připravila dostatek bankovek a mincí na rok 2000

28.09.1999 | ,
Domovská stránka


Česká národní banka (ČNB) připravila na přelom roku dostatek hotovosti v bankovkách a mincích, aby předešla možným problémům přechodu počítačové sítě na datum zakončené dvojí nulou. Novinářům to ve Washingtonu na podzimním zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) řekl guvernér ČNB Josef Tošovský.

"V každém případě budeme připraveni, jak pokud jde o výpočetní techniku, ale i pokud jde o hotovost," řekl Tošovský na dotaz, jak se připravuje na počítačový problém 2000.

Tehdy časové údaje dostanou na konec dvě nuly a počítačové programy je mohou podle mínění některých odborníků zaměnit za počátek století, což může vyvolat zmatky. Příprava na možné výpadky se uskutečňuje zejména v klíčových odvětvích hospodářství, mj. v energetice, dopravě, bankovnictví a sociálních službách.

Česká republika je řazena spíše k méně připraveným zemím. Podle vysokých vládních představitelů jsou však základní počítačové systémy a klíčová odvětví proti zhroucení počítačových programů zajištěny.

"Předpokládám, že centrální banka, ale i bankovní systém budou dobře připraveny a že není důvod ke znepokojení," řekl Tošovský k obavám, které mohou vést drobné střadatele k výběru peněz v hotovosti nebo k převodům termínovaných vkladů na netermínované.

Guvernér poznamenal, že zajišťuje na přelom roku také nehotovostní likviditu, a to pro podniky. Je však otázkou, zda se za případnými požadavky na hotovost nebude často skrývat jen normální insolventnost, dodal Tošovský.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka