Výhodnější je prodej v RM-Systému než překupníkovi

28.09.1999 | ,
Domovská stránka


V poslední době se množí případy,kdy překupníci nabízení drobným akcionářům a podílníkům fondů odkup jejich cenných papírů

V poslední době se množí případy,kdy překupníci nabízení drobným akcionářům a podílníkům fondů odkup jejich cenných papírů. Kdo se nechá zlákat, bývá zpravidla ošizen.

Dostane totiž třeba jen polovinu nebo třetinu peněz, které by mohlo získat při prodeji na veřejném a státem kontrolovaném trhu. Tím je jak burza cenných papírů, tak i RM-Systém. Zatímco na burze lze obchodovat jen přes její členy, licencované obchodníky s cennými papíry, v RM-Systému je to mnohem jednodušší. Stačí navštívit jeho 97 stálých a 40 výjezdních obchodních míst, která lze nalézt ve všech větších městech. S sebou je nutné vzít jen občanský průkaz, popřípadě také výpis z účtu ve Středisku cenný papírů (SCP).

Zájemce o prodej cenných papírů by si měl nejprve zjistit z denního tisku aktuální kurs cenného papíru, popřípadě jeho vývoj v posledních dnech a týdnech. Tomu, kdo se neumí v těchto záležitostech orientovat, poskytnou pracovníci obchodních míst podrobné informace.

Jednoduchý postup

K prodeji cenný papírů je zapotřebí registrace majitele, kterou však většina občanů již v RM-Systému má. Není-li tomu tak a má-li zájem

ce alespoň majetkový účet v SCP, registrace stojí 50 Kč. Nemá-li ani majetkový účet v SCP, registrační poplatek včetně otevření majetkového otevření účtu činí 100 Kč. Registrují se osobní údaje včetně bydliště a rodného čísla.

Poté je možno přikročit k prodeji. Každá emise cenný papírů má svůj k

ód s písmeny CS nebo CZ a desetimístným číslem (ISIN). Toto číslo obsluha obchodního místa vloží do počítače a předvede klientovi současnou nabídku. Tvoří ji vždy pět nejlepších nabídek na prodej a pět na koupi. Souhlasí-li prodejce s některou z nabídek, uskutečnění obchodu je dílem okamžiku. Stačí podepsat výpis, že požaduje prodat svoje cenné papíry za určitou cenu, samotný obchod provede centrum RM-Systému za pár vteřin. Obdobně se postupuje i při nákupu cenný papírů prostřednictvím RM-S.

Zdroj: Právo z 25. 9. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka