Ministr David chce zpřísnit přidělování investic nemocnicím

28.09.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Ministr zdravotnictví Ivan David chce zpřísnit přidělování investic nemocnicím, aby byly účelněji využity prostředky, které zdravotnictví má. Ministr to dnes řekl novinářům s tím, že připravil pro vládu návrh postupu při poskytování a čerpání prostředků státního rozpočtu určených na pořizování, technická zhodnocení, opravy a udržování majetku zdravotnických zařízení.

"Zpřísněním se nic neušetří, ale dá se za stejné peníze více postavit," vysvětlil ministr, který chce, aby od 1. ledna 2000 jeho úřad posuzoval investiční požadavky nejen přímo řízených nemocnic, ale také těch, které zřizují okresní úřady, což dosud dělá ministerstvo financí.

"Koordinace akcí je nutná, aby se neinvestovalo do těch zařízení, s nimiž pojišťovny už nehodlají uzavřít smlouvu," zdůraznil ministr. Pro výběrová řízení chce proto stanovit jasné podmínky, s nimiž budou uchazeči o investice seznámeni předem, zatímco dosud je vyhlašoval ředitel konkrétní nemocnice, což podle Davida otevíralo prostor pro korupci.

Pokud bude investiční záměr schválen a bude zhodnocena účelnost a potřebnost zařízení v síti, posouzeny požadavky na technologii a přístrojovou techniku, bude podle Davida vypracována studie a přiděleny investice. Poté bude výběrové řízení na realizaci projektu a na dodavatele stavby. Nebude už tedy vybrán jeden generální dodavatel, který následně bude zvyšovat požadavky na další investice.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ