Ač neopodstatněné, mohou fámy kolem KB uškodit její privatizaci

29.09.1999 | ,
Domovská stránka


Zprávy kolem Komerční banky, z jejíž některých poboček na severní Moravě včera lidé vybírali ve větším množství peníze, mohou poškodit její pověst a ohrozit v nejhorším případě její privatizaci. Vyplývá to z včerejších vyjádření analytiků pro ČTK.

Analytici se sice nedomnívají, že by vznikající fámy měly racionální jádro, ale doporučují, aby představitelé banky, státu a případně i České národní banky (ČNB) učinily těmto spekulacím co nejrychlejší konec. Navíc si jsou jisti, že tak velkou banku si stejně stát nemůže dovolit nechat padnout. "Fámy vznikají rychle a mnohdy i bez jakékoliv racionální příčiny, zvlášť když jsou podpořeny nedávnou negativní zkušeností s Moravia Bankou," uvedl Pavel Sobíšek z Bank Austria Creditanstalt.

Obdobně se vyjádřil i Martin Hlušek z Erste Bank Sparkassen, který míní, že lidé jsou nervózní kvůli Moravia Bance, což vytváří živnou půdou pro paniku. "Ta má ale zatím jen lokální charakter a myslím, že běžným střadatelům nehrozí, že přijdou o peníze," řekl.

Situace Moravia Banky není v žádném případě srovnatelná s Komerční bankou, dodal Sobíšek s tím, že se domnívá, že likviditní pozice KB by měla být bez problémů. "A to také proto, že KB v posledních měsících značně omezila své úvěrové aktivity a angažovala se více na peněžním trhu, který je nejlikvidnější ze všech finančních trhů," řekl.

Obdobné spekulace však byly a budou, dokud nebude dokončena privatizace KB, shodují se analytici. V případě takto velké banky pak podle některých odborníků není jiná možnost než aby vláda vystoupila s prohlášením a "uklidnila lid".

"Pokud se dostatečně razantně zasáhne, privatizaci by to ohrozit nemělo. Ale je to otázka rychlosti a zásadovosti postoje," uvedl analytik, který si nepřál být jmenován. Někteří odborníci jsou optimističtější a míní, že ČNB vždy může Komerční bance pomoci "potichu" s nedostatkem likvidity pramenící s hromadného vybírání vkladů.

"Nicméně je možný úplný extrém, že by došlo ke zmrazení vkladů a lidé by si mohli vybírat jen omezené částky," připustil nejmenovaný ekonom.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka