Erste Bank by si mohla koupí České spořitelny zhoršit ratingovou známku

29.09.1999 | ,
Domovská stránka


Pokud rakouská Erste Bank koupí od státu Českou spořitelnu i s jejími špatnými úvěry, pak se jí patrně zhorší rating, čili hodnocení schopnosti splácet dluhy

Pokud rakouská Erste Bank koupí od státu Českou spořitelnu i s jejími špatnými úvěry, pak se jí patrně zhorší rating, čili hodnocení schopnosti splácet dluhy. Změnit by se po privatizaci mohl i rating spořitelny. Jedna z tří nejvlivnějších světových rat

ingových agentur, Fitch IBCA, totiž včera zařadila Erste Bank na seznam společností, u nichž zkoumá, zda nenastaly důvody pro snížení známky. Fitch IBCA tak učinila poté, co Zemanova vláda začala přednostně jednat o prodeji spořitelny právě s Erste Bank.

Ra

ting je pro finanční trhy vodítkem například pro to, za kolik bance půjčovat. Horší rating dává investorům signál, že banka již není tak dobře schopna splácet své závazky, a že je tedy potřeba kompenzovat větší riziko vyšším úrokem. Fitch IBCA nyní hodnotí spolehlivost spořitelny známkou BBB, což je o jeden bod horší známka, než jakou má Česká republika. Erste Bank je s ratingem A plus čtyři body nad spořitelnou.

Zhoršení známky pro Erste závisí podle autorů zprávy na tom, do jaké míry banka přinutí českou vládu očistit spořitelnu od nedobytných úvěrů. "Pokud Erste spořitelnu skutečně kkoupí, aniž by z ní stát předem odstranil nynější velké množství problémů, znamenalo by to problém pro Erste Bank," uvedla analytička Fitch IBCA Bridget Gandyová.

Agentura z

ároveň začala zkoumat i rating spořitelny. "Nyní při hodnocení spořitelny počítáme, že za její závazky ručí stát, po privatizaci za ni bude ručit jiná banka. Musíme teprve posoudit, zda to je důvod pro zvýšení, či snížení známky," uvedla Gandyová.

Spořitelna měla ke konci července potíže s návratností 43 procent všech poskytnutých půjček.

 

Zdroj: MF Dnes z 29. 9. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka