Vláda odmítla poslanecký návrh na snížení silniční daně

30.09.1999 | ,
DANĚ


Kabinet na svém včerejším zasedání odmítl poslanecký návrh novely zákona o silniční dani, který snižuje sazby daně až o deset procent. Jak na tiskové konferenci během zasedání vlády uvedl její místopředseda Pavel Rychetský, vláda návrh zamítla, protože již schválila návrh státního rozpočtu na příští rok a zákon by krátil příjmy o 700 miliónů korun.

"Vláda předložila návrh státního rozpočtu Poslanecké sněmovně a nemá již možnost v něm dělat změny," řekl Rychetský. Návrh počítal se snížením sazeb silniční daně u nižších hmotnostních kategorií vozidel o pět procent, u těžkotonážních souprav se měla daň snížit o deset procent. Návrh obsahoval i plošné zvýhodnění vozidel splňujících ekologické normy Euro 2 a v budoucnu Euro 3 o 25 procent, respektive o 50 procent.

"Stanovisko vlády není závazné. Zatím na to nebudeme reagovat," uvedl pro ČTK zástupce generálního tajemníka Česmadu Bohemia Martin Špryňar s tím, že vládní verdikt nemá vliv na projednávání v parlamentu, kam materiál jde do prvního čtení na říjnovou schůzi 12. října.

Proti přílišné daňové zátěži autodopravců Česmad uspořádal 10. září protestní akci, které se zúčastnilo přes 1000 vozidel. Ta na 35 komunikacích blokovala pomalou jízdou provoz. Česmad zatím nemá naplánované další protesty.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ