Stále více podnikatelů bude platit DPH

05.10.1999 | ,
DANĚ


Rozšíření povinné platby daně z přidané hodnoty na širší okruh podnikatelů sníží i prostor pro šedou ekonomiku

Rozšíření povinné platby daně z přidané hodnoty na širší okruh podnikatelů sníží i prostor pro šedou ekonomiku.

Ministerstvo financí (MF) chce dosáhnou výjimky, aby po vstupu České republiky do Evropské unie nemusely tuzemské malé firmy platit daň z přidané hodnoty tak, jak je v členských zemích obvyklé. V zemích EU je povinnost platit DPH při ročním obratu zhruba 190 tisíc korun. Ředitel odboru nepřímých daní MF Ladislav Pitner včera HN sdělil, že cílem ministerstva je podstatně vyšší limit "Precedentem je Rakousko, které má limit zhruba 1,2 miliónu korun. Tím ale nechci říci, že to tak bude i u nás. Unie snížení limitu přikládá velký význam", řekl Pitner.

Hlavní vyjednavač s Bruselem, první náměstek ministerstva zahraničí Pavel Telička, však nedávno pro náš list uvedl, že o výjimky bychom měli žádat jen z naprosto nezbytných důvodů. Jako například uvedl otázky životního prostředí. Zachování výrazně vyššího limitu pro plátce DPH by zvýhodňovalo tuzemské podnikatele, což je proti duchu stejných podmínek podnikání pro firmy v rámci jednotného trhu.

V ČR platí v současné době limit pro placení DPH od ročního obratu 3 milióny korun. V novele zákona, kterou mají poslanci projednávat tento měsíc na své schůzi, se navrhuje snížení limitu na 2 milióny korun. "Evropská unie však požaduje mnohem razantnější snížení, a to ještě před naším vstupem", řekl Pitner.

Pozn: *) Základní sazba **) Snížená sazba

Zdroj: HN z 5. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ