Zákon o KCP by se měl novelizovat

05.10.1999 | ,
Domovská stránka


Současná právní úprava postavení, působnosti a odpovědnosti Komise pro <!-- #41 --> <a href="." oldjava="('/moduly/modulzprava_velky/napoveda.phtml?language=1&id_kod=41',243,420,'no')">cenné papíry</a> se ukazují jako nevyhovující

Současná právní úprava postavení, působnosti a odpovědnosti Komise pro se ukazují jako nevyhovující.

Asociace Obchodníků s cennými papíry (AOCP) vypracovala věcný záměr novely zákona o Komisi pro cenné papíry, který předložila k posouzení Ministerstvu financí. Odboru ekonomických poradců předsedy vlády i samotné KCP. Podle generálního tajemníka AOCP Jiřího Vávry vycházelo prezídium asociace při této aktivitě z jednoznačného přesvědčení, že stávající právní úprava nevytváří dostatečný základ nejen pro odpovídající úroveň činnosti jednoho jednotlivých účastníků.

Podle asociace není například dostatečně vymezena působnost Komise pro cenné papír, a to především se zřetelem na zvláštní zákony, které jsou v dosavadním znění zákona uvedeny pod čarou. V zájmu docílení náležité orientace a rozsahu působnosti KCP v rámci českého právního řádu AOCP doporučuje, aby byly přesně specifikovány odkazy na konkrétní zákony či jednotlivá ustanovení.

Novela zákona by měla rovněž jasně vymezit instituce a správní úřady, se kterými by měla komise povinně spolupracovat (ČNB, Ministerstvo financí, Ministerstvo vnitra, Ministerstvo spravedlnosti, Komora auditorů ČR apod.). Do ustanovení o působnosti KCP je nezbytné zahrnout i právo zpracovávat a vydávat prováděcí právní předpisy k zákonným normám vztahujícím se ke kapitálovému trhu.

Zákon by měl rovněž dostatečně jasně vymezit odpovědnost Komise pro vůči vládě a Parlamentu ČR. Asociace doporučuje odstranit matoucí odkazy na "veřejně obchodovatelný cenný papír" a "jiný cenný papír" a jednoznačně definovat pojem "investiční instrument" v souladu s termíny používanými ve zvláštních zákonech.

V novele zákona je třeba dořešit problematiku financování KCP a možnost přenesení určitých pravomocí komise za stanovených podmínek na samoregulující subjekty.

Zdroj: HN z 5. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka