Expandia Banka jedná nyní o kapitálovém vstupu se dvěma partnery

06.10.1999 | ,
Domovská stránka


První internetový finanční ústav v zemi, Expandia Banka a. s., jedná nyní se dvěma zájemci o vstupu do firmy. "Zájem projevilo více partnerů, rozpracovanost jednání však nedovoluje uvést konkrétní jména," řekl včera ČTK na veletrhu Invex v Brně ředitel marketingu banky Pavel Hrubý. Informace o vážném zájmu ze strany České pojišťovny označil za spekulace.

Banka je podle Hrubého soběstačná a již při založení deklarovala v budoucnu vstup kapitálově silného partnera, který by umožnil další rozvoj. Peněžní dům s pěti klientskými centry a vklady 701 miliónů Kč na konci června tak nehodlá být jen rozšířením služeb klasických kamenných finančních ústavů. "Banka se těší dobrému finančnímu zdraví," doplnil Hrubý.

Expandia Banka má nyní zhruba 17.000 klientů a denně otevírá 60 až 70 nových účtů. Bilanční sumu zvedla v pololetí na 1,8 miliardy Kč z 1,3 miliardy korun koncem loňského roku. Ve stejném období vykázala provozní zisk více než milión korun proti ztrátě 14 miliónů korun. Celková ztráta 199 miliónů Kč ze závěru roku 1998 se snížila na 79 miliónů Kč v pololetí 1999 a způsobily ji vysoké investice do klientských systémů v prvním roce existence.

Finanční ústav představuje v Brně Platební systém pro přímé obchodování pomocí Internetu. V první fázi si prostřednictvím projektu eCity vyzkoušelo nakupování přes 85.000 osob. V pondělí pak vznikla v eCity garantovaná obchodní zóna, kde nyní nabízí zboží více než 30 obchodů. Potenciál pro přímé obchodování je podle odhadů na 50.000 klientů.

Základem nového systému jsou eKreditivy, které uvolní peníze z klientova účtu až po třech dnech od dodávky zboží. Kreditiv je součástí Osobních i Firemních účtů banky a doplňuje nový produkt eCity účet. O jeho založení požádalo za dva dny 800 osob.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka