Přelicencování směřuje k jednotné normě EU

06.10.1999 | ,
Domovská stránka


Komise pro <!-- #41 --> <a href="." oldjava="('/moduly/modulzprava_velky/napoveda.phtml?language=1&id_kod=41',243,420,'no')">cenné papíry</a> prakticky ukončila prověrku licencí účastníků trhu

Komise pro prakticky ukončila prověrku licencí účastníků trhu. Jedním ze subjektů, kterým ji dosud nepotvrdila zůstává burza.

Celkem 322 z 324 posuzovaných obchodníků s cennými papíry již prošlo tzv. přelicencováním, které provádí Komise pro cenné papíry. Prozatím potvrdila 63 z nich povolení k činnosti, 43 licenci zúžila, 131 zrušila, dalším 85 byla licence na základě jejich žádosti odňata. Rozhodnutí zatím dosud padlo také u 54 z 55 investičních společností. V tomto případě potvrdila KCP 29 licencí, 23 na vlastní žádost odňala, dvěma investičním společnostem bylo zrušeno (dosud však probíhá rozklad). Smyslem přelicencování je přiblížit se pravidlům běžným v EU.

Do přelicencování byly zahrnuty subjekty, které vykonávaly činnost k 1. Dubnu 1998, tedy k datu, kdy Komise pro zahájila svoji činnost. Z tohoto důvodu nemohlo být zahájeno správní řízení s organizátorem třetího veřejného trhu - RTP - který nezačal obchodovat. Neznamená to však, že na něj nebudou kladeny stejné nároky jako na druhého organizátora mimoburzovního trhu, tedy RM-Systém, řekla Samková.

Mimoburzovní trh je české specifikum, není založen na členském principu a nemůže regulovat účastníky trhu. Burza je instituce, která je v každém státě klíčová pro rozvoj kapitálového trhu. Komise chce přelicencováním dosáhnout srovnatelnosti cenných papírů Praha s burzami Evropské unie. Tomu podle Samkové odpovídá i délka správního řízení.

Zdroj: HN z 6. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka