O licenci pro pražskou burzu se rozhodne v listopadu

06.10.1999 | ,
Domovská stránka


Zda dostane Burza cenných papírů Praha (BCPP) novou licenci, která jí umožní i nadále organizovat obchodování s cennými papíry se rozhodne až 12

Zda dostane Burza cenných papírů Praha (BCPP) novou licenci, která jí umožní i nadále organizovat obchodování s cennými papíry se rozhodne až 12. Listopadu. LN to sdělila tisková tajemnice Komise pro cenné papíry (KCP) Šárka Samková. Představitelé burzy m

usí schválit do 31. Října dokument Strategie rozvoje inspekce. Na základě tohoto dokumentu pak komise posoudí personální předpoklady pro činnost burzy a rozhodne o udělení nové licence.

Podle Samkové KCP zahájila přehodnocování licencí a s tím související správní řízení v lednu letošního roku. Celý proces se týká především obchodníků s cennými papíry a dvou organizátorů těchto obchodů, RM-systémem a Burzou cenných papírů Praha. "Umožnil to nový zákon o Komisi pro cenné papíry," řekla.

Jak dále uvedla, KCP r

ozhodla o prodloužení procesu přelicencování u pražské burzy především proto, že se neustále pracuje na některých burzovních předpisech, které by tak v konečné verzi měly odpovídat úrovni burz v zemích Evropské unie. "V žádném případě nedojde k tomu, že by BCPP novou licenci nedostala," řekla Samková. Především, proto, že burza podle jejího názoru hraje ve vyspělých ekonomikách důležitou roli. "KCP se v jejím případě snaží jen o zkvalitnění předpisů, tak aby odpovídali standardům platných v Evropské unii. Cílem celého přelicencování je mimo jiné rovněž zprůhlednit obchodování na kapitálovém trhu.

Zdroj: LN z 6. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka