Leasingový trh v ČR a Evropě

06.10.1999 | ,
DANĚ


Nákup na splátky, jak se leasingovému způsobu financování lidově říká, je trendem posledních let

Nákup na splátky, jak se leasingovému způsobu financování lidově říká, je trendem posledních let. Shodně se na tom podílejí domácnosti i podnikatelské subjekty, pro které je tato možnost vítaným pomocníkem při nákupu automobilů, strojů, technologií a v ne

poslední řadě také nemovitostí. Z ankety několika největších subjektů, které se na leasing movitého i nemovitého majetku specializují, vyplývá, že i přes ekonomické potíže a recesi v naší zemi je právě tato oblast dlouhodobě rostoucím odvětvím našeho hospodářství. Podívejme se proto blíže, jak vypadá náš trh leasingu v porovnání s trhy dalších evropských zemí.

Hlavním odlišným znakem je stáří těchto trhů. Zatímco v ČR se konkurenční leasingové prostředí v klasickém pojetí finančního leasingu objevilo teprve před 7 - 8 lety, v zahraničí jsou tyto trhy několikanásobně "starší". To však neznamená, že by byly stejně zastaralé jako tomu bylo u s

plátkového prodeje za totality.

Český leasingový t

rh se rozvíjel velmi rychle a zvlášť markantní to bylo a je v oblasti movitého majetku, především pak dopravní techniky. Indexy ročního nárůstu objemu leasingu činily až do roku 1998 více než 10 %. Od roku 1991 do roku 1998 vzrostl objem leasovaných předmětů desetkrát. Pro porovnání: v roce 1991 byla tato hodnota 6,5 mld. Kč a v roce 1998 již 68 mld. Kč.

Při pohledu na čísla ze zahraničí je naše republika v tomto ohledu ještě leasingovým trpaslíkem.

Tak jako ČR může jen stěží konkurovat většině zemí EU co do počtu obyvatel, tak ještě více zaostává nižší kupní silou občanů a právnických osob.

Zdroj: Aspekt léto, podzim 1999

 

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ