HN:Náklady státu na ztrátové úvěry ČS dosáhnou 22,6 miliardy Kč

08.10.1999 | ,
Domovská stránka


V zájmu udržení stability České spořitelny (ČS) plánuje vláda převzetí ztrátových úvěrů v hrubé hodnotě 50,2 miliardy korun. Očekávané náklady státu na tuto operaci jsou 22,6 miliardy korun. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na materiál ministerstva financí, který by měl kabinet dostat ke schválení tento měsíc.

"Vyvedení části úvěrů bude nutné provést ještě do konce roku," potvrdil předseda FNM Jan Stiess. Vedle udržení parametrů stability má podle něj připravovaná operace vylepšit pozici státu při jednání s Erste Bank o prodeji ČS.

"Riziko ztrátových úvěrů České spořitelny má převzít Konsolidační banka (KOB), jejíž hospodaření je přímo napojené na státní rozpočet, který platí daňoví poplatníci," píší HN. Eventuální pochybnosti o řešení špatného hospodaření spořitelny rozptýlil podle listu ministr financí Pavel Mertlík. "Stát se v případě velkých bank bude vždy chovat jako zodpovědný vlastník," zdůraznil pro HN.

Restrukturalizace úvěrového portfolia ČS má být provedena ve dvou krocích: část ztrátových úvěrů odkoupí s diskontem 50 procent KOB přímo a zbytek zaručí. KOB má přímo odkoupit 75 procent pochybných a 50 procent ztrátových úvěrů ČS. Ostatní nedobytné půjčky se mají ponechat vymezené v bilanci České spořitelny, která je bude vymáhat. Stát by k těmto půjčkám poskytl záruku, že po určité době odkoupí vše, co se nepodaří získat od dlužníků, uvádějí Hospodářské noviny.

Součástí materiálu ministerstva financí je i návrh na převedení zhruba 15 miliard Kč sociálních půjček do Konsolidační banky.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka