Sněmovna bude schvalovat zákon o státních dluhopisech

11.10.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Závěrečným schvalováním vládního návrhu zákona o vydání státních dluhopisů na úhradu schodku státního rozpočtu za rok 1998 se bude na nadcházejícím zasedání zabývat Poslanecká sněmovna. Dluhopisy by měly být vydány ve výši 29,3 miliardy korun.

Do doby platnosti tohoto zákona je schodek pokladního výsledku financován emisemi státních pokladničních poukázek. Schválením navrhovaného zákona Poslanecká sněmovna uzná pokladní schodek minulého roku dlouhodobým státním dluhem. Jeho výše naroste o tuto částku a dosáhne 194,7 miliardy korun.

Technicky je navrhovaný způsob řešení, které praktikovaly i předchozí vlády, standardní obdobou řešení v zemích Evropské unie. Státní dluhopisy by se měly prodávat formou aukce. Úroková sazba je závislá na vývoji finančního trhu a na objemu poptávky po státních dluhopisech.

Během prvního čtení předlohy, které sněmovna absolvovala 9. června, vystoupil s kritickou zprávou místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Martin Kocourek. Upozornil na to, že vláda zcela záměrně zrušila patnáctiletou lhůtu pro splácení státních dluhopisů.

Podle Kocourka to svědčí o snaze vlády platit pouze úroky, ale jistinu dluhu splácet vydáváním nových státních emisí. "Vláda tedy se splácením dluhu vůbec nepočítá," řekl Kocourek.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU