Vláda schválila převod 250 miliónů do Fondu pojištění vkladů

12.10.1999 | ,
Domovská stránka


Vláda včera schválila převod 250 miliónů korun ze státního rozpočtu do Fondu pojištění vkladů (FPV) na úhradu vkladů klientů Moravia Banky. Po skončení jednání vlády to na dotaz ČTK uvedl tiskový mluvčí vlády Libor Rouček. Výplata náhrad vkladů klientů Moravia Banky (MB) z FPV prostřednictvím Investiční a Poštovní banky byla včera zahájena v patnácti pobočkách IPB.

Vyplaceno má být zhruba 4,8 miliardy Kč. Fond měl k dispozici 4,4 miliardy Kč, dalších 250 miliónů získal na základě bezúročné půjčky od České národní banky. Po vypůjčení si od ČNB a ministerstva financí tak bude mít FPV k dispozici 4,9 miliardy Kč, z čehož musí ještě letos 100 miliónů vyplatit klientům České banky. Prostředky fondu budou poté do 31. ledna roku 2000 doplněny příspěvky bank zhruba ve výši 3,8 miliardy Kč. Určité prostředky navíc FPV získá vymožením pohledávek z minulosti.

Vklady klientů MB činí celkem asi 7,7 miliardy korun, přičemž objem pojištěných vkladů dosahuje 6,7 miliardy Kč. Vyplaceny mohou být kdykoli během pěti let a výplata proto bude až do 11. října roku 2004. Týkat se bude 73 tisíc klientů.

rozhodla o odebrání licence Moravia Bance 24. září. Ta však proti tomuto rozhodnutí podala rozklad s tím, že nové vedení MB se chce pokusit vyřešit situaci pomocí soudního vyrovnání s věřiteli. však již dříve naznačila, že vyrovnání nemá v tomto případě příliš šancí. Rozkladem MB se nyní nicméně bude zabývat rozkladová komise. Její usnesení znovu projedná bankovní rada ČNB a buď původní rozhodnutí potvrdí, nebo ho změní.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka