Investiční fondy nabízejí do otevření výnos přes deset procent

13.10.1999 | ,
Domovská stránka


Akcie investičních fondů (IF), jež se chystají na přeměnu na otevřené podílové fondy, jsou stále ještě lukrativní příležitostí při nevelké míře rizika. Odhad výnosu jen z nynějšího nákupu na burze a okamžitého prodeje při otevření převyšuje u většiny fondů deset procent. ČTK to dnes řekl analytik společnosti Atlantik FT Jiří Roháček.

"Fondy, které plánují otevření, respektive již oznámily časový harmonogram procesu otevírání, poskytují zajímavý výnos ve srovnání například s bankovními vklady," souhlasil Dan Karpíšek z Baader Securities.

Jde například o IPF Komerční banky, PF IKS KB Plus, IF Bohatství, Rentiérský IF 1.IN, RIF, SPIF Výnosový nebo 2.SPIF. Akcie IF se totiž na burze obchodují za tržní ceny, zatímco po otevření se budou podílové listy prodávat a vykupovat za odpovídající výši čistého obchodního jmění, která je vyšší. Tento rozdíl, nyní označovaný jako diskont, tak získá investor. Správci fondů proto v obavě před masívními prodeji zatíží výkup v první fázi až osmiprocentním poplatkem. I při jeho započítání ale odhadovaný výnos nyní převyšuje deset procent.

Výše srážky se bude postupně snižovat. "Nejvýnosnější strategií bude ponechat si akcie nebo podílové listy fondů až do snížení či úplného odstranění srážky za zpětný odkup," soudí Jitka Adamíčková z PPF burzovní společnost. Podílníci by však měli sledovat množství odkoupených podílových listů z důvodu možné likvidace fondu.

"Výhodou pro ty, kteří s odkupem počkají, je, že srážky zůstávají majetkem fondu, což při jinak nezměněných podmínkách zvýší hodnotu majetku na podílový list," upozornil Vladislav Hrách z firmy Stratego Invest.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka