Expandia banka loni hospodařila s dvousetmilionovou ztrátou

22.10.1999 | ,
Domovská stránka


Největší ztrátu za dobu své existence dosáhla v minulém roce Expandia Banka (EB)

Největší ztrátu za dobu své existence dosáhla v minulém roce Expandia Banka (EB). Její hospodaření se propadlo do ztráty přesahující 200 milionů korun. Podle Tomáše Pardubického, člena představenstva EB, jsou příčinou investice do klientského systému, očištění portfolia banky a faktické zahájení činnosti

pro širší veřejnost teprve v loňském roce. Od začátku své činnosti na podzim roku 1997 se EB zaměřila na oblast přímého bankovnictví, kde měla v minulosti výrazné postavení. V současné době jí však začínají na paty šlapat i ostatní banky.

"Expandia Banka ne

ní rozhodně jediná, kdo služby přímého bankovnictví poskytuje," říká analytik Jan Schiesser ze společnosti Atlantik FT. V současné době poskytují tyto služby všechny velké banky, které působí na českém bankovním trhu. Nevýhodou EB je podle odborníků malá škála poskytovaných bankovních služeb. "Současný trend v bankovnictví je poskytovat komplexní služby," zdůrazňuje Schiesser.

Ty zahrnují například možnost sjednání leasingu, pojištění, ale například i penzijního připojištění. Právě nutnost rozšířit nabídku je podle Pardubického jednou z příčin, proč EB hledá strategického investora. Dalším důvodem je potřeba získat silného partnera. "Na český trh jsme malá banka," zdůrazňuje Pardubický. "V současné době proto probíhají jednání s jedním partnerem," dodává. V

této souvislosti se spekuluje o České pojišťovně. Expandia Banka je v současnosti jedinou bankou, která zůstala ve stabilizačním programu České národní banky. Podle tiskového mluvčího ČNB Martina Švehly Expandia Banka zpřísněná kritéria určená centrální bankou plní.

Zdroj: LN z 22. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka