Ekonomika v USA stále roste

29.10.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Růst americké ekonomiky se ve třetím čtvrtletí podle očekávání po útlumu v předchozím čtvrtletí prudce zrychlil, aniž by se zvýšily inflační tlaky

Růst americké ekonomiky se ve třetím čtvrtletí podle očekávání po útlumu v předchozím čtvrtletí prudce zrychlil, aniž by se zvýšily inflační tlaky. HDP vzrostl v přepočtu na celý rok díky růstu spotřebitelských výdajů a zejména expanzi podnikatelských investic o 4,8 procenta po růstu o 1,9 procenta ve druhém čtvrtletí, oznámilo včera ministerstvo obchodu USA.

Růst firemních investic se zrychlil na více než dvojnásobných 14,9 procenta z předchozích sedmi procent. Výdaje spotřebitelů, které představují dvě třetiny americké ekonomiky, se zvýšily o 4,3 procenta po růstu o 5,1 procenta ve druhém čtvrtletí.

K silnému růstu velmi přispěl i vývoj zásob, kde byl zaznamenán růst o 28,1 miliardy USD proti zvýšení o 14 miliard USD v předchozím čtvrtletí. Silně rostl i vývoz, jehož tempo se zrychlilo na 12,4 procenta z předchozích čtyř procent, vzhledem k růstu dovozu o 17,2 procenta však byl o deset procent vyšší deficit v čistém vývozu, který je důležitým příspěvkem

k HDP.

Růst cen zůstal překvapivě slabý. Cenový index zpomalil tempo růstu na 1,0 procenta z předchozích 1,3 procenta a implicitní cenový deflátor se zvýšil o 0,9 procenta po růstu o 1,4 procenta.

Zmírnění inflačních tlaků ukázala i souběžně zveřejněná zpráva ministerstva práce o vývoji nákladů na zaměstnance za třetí čtvrtletí. Celkové náklady stouply o 0,8 procenta po růstu o 1,1 procenta ve druhém čtvrtletí a proti očekávaným 0,9 procenta. Mzdy a platy se zvýšily o 0,9 procenta a ostatní náklady vy

kázaly růst o 0,8 procenta.

Důkazy přetrvávající nízké inflace za silného růstu ekonomiky znamenaly pro napjaté finanční trhy, obávající se růstu a zvýšení úrokových sazeb, výraznou úlevu. Zejména na zprávu o nižším růstu zaměstnaneckých nákladů okamžitě reagoval na inflační signály nejcitlivější trh obligací, kde 30letý americký vládní bond zpevnil o plný procentní bod. Evropské akciové burzy začaly po údajích posilovat v předzvěsti oživení na newyorské burze a posílil i kurs dolaru.

Ekonomové včerejší čísla označili za příznivá. Podle nich zmírní obavy z toho, že Fed zasáhne proti inflačním tlakům zvýšením úroků.

Zdroj: HN z 29. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU