IPB rozšiřuje nabídku o fond fondů

29.10.1999 | ,
Domovská stránka


Ke třem otevřeným podílovým fondům První investiční přibude od pondělí čtvrtý, a to IPB fond fondů

Ke třem otevřeným podílovým fondům První investiční přibude od pondělí čtvrtý, a to IPB fond fondů. Je určen pro investory orientované na zahraniční trhy, jimž nabízí doslova globální rozložení aktiv po celém světe. Jeho investice se přitom budou přednostně orientovat na podílové listy či akcie dalších podílových a investičních fondů ze západní Evropy. USA a Japonska.

Cílem fondu je dosáhnout co nejvyšších výnosů. Bude proto preferovat investice do akciových fondů, jejichž podíl může dosáhnout až 65 % jeho majetku. Horní limit pro zastoupení dluhopisových fondů v jeho portfoliu byl stanoven na 30 %. Statut fondu umožňuje investovat i do českých fondů, jejich nákup se však nepředpokládá. K zajištění potřebné likvidity smí fond nakupovat také dluhopisy, hypo

téční zástavní listy a pokladniční poukázky s tím, že zároveň bude uzavřena smlouva o jejich budoucím prodeji.

Strategie fondu, založená na vývoji kursů mnoha cenných papírů v různých regionech, výrazně snižuje riziko u předpokládané výnosnosti investice. Z tohoto důvodu se fondy fondů ve světě stávají nejoblíbenější formou kolektivního investování ve střednědobém a dlouhodobém horizontu.

IPB fond fondů přichází s odlišnou strukturou poplatků, než je v rodině IPB fondů běžné. Vzhledem k jeho charakteru musí mít totiž poplatky dvě různé části. Vstupní přirážka,která je tedy rozdělena na dva díly, může činit maximálně 4%. První díl náleží investiční společnosti a slouží ke krytí nákladů prodejní sítě. Druhá část se stane součástí majetku fondu a bude určena k

úhradě nákupních přirážek vyžadovaných správci fondů, do nichž bude fond fondů investovat. Představenstvo První investiční rozhodlo, že do konce ledna příštího roku bude vstupní přirážka ve prospěch 1. IN jsou trvale uplatňovány i u ostatních tří IPB fondů.

Zachovány zůstávají také ostatní společné rysy rodiny IPB fondů, tedy nomináln

í hodnota podílového listu ve výši jedné koruny, prvotní minimální vklad 5 000 Kč, další jednorázové či pravidelné investice od 1 000 Kč a možnost libovolných přestupů mezi fondy. Klienti rodiny IPB fondů se tedy mohou stát podílníky nového fondu pouhým převodem finančních prostředků na jeho účet.

K

romě fondu fondů nyní tvoří rodiny fondů IPB také IPB dluhopisový fond, IPB peněžního trhu a IPB výnosový fond. Současná hodnota majetku všech těchto fondů přesahuje 1,5 miliardy korun.

Zdroj: HN z 29. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka