Peněžní s nejmenšími zisky

01.11.1999 | ,
Domovská stránka


Po několika letech opticky vysokých úroků (díky vysoké inflaci) je i u nás nyní názorně vidět, že fondy peněžního trhu jsou sice nejméně rizikové, ale také nejméně výnosné

Po několika letech opticky vysokých úroků (díky vysoké inflaci) je i u nás nyní názorně vidět, že fondy peněžního trhu jsou sice nejméně rizikové, ale také nejméně výnosné.

Od začátku roku vydělal nejvíce Sporoinvest - 7,3 %. A to ještě proto, že se promítly výnosy cenných papírů, které byly koupeny v době mnohem vyšších úroků a jejichž splatnost postupně končí. Nové peníze klientů jsou již investovány za aktuální nízké výnosy. Ten, kdo koupí dnes, může v příštích dvanácti měsících očekávat výnos fondů peněžního trhu mezi 4 až 6 %.

Přesto existují důvody k investici do fondů peněžního trhu. Předně jsou výnosnější než termínované vklady, i když jen o 1 až 2 procentní body. Dále, peníze jsou uloženy bezpečněji než v bance, protože fondy investují především do kvalitních státních dluhopisů a neposkytují úvěry firmám. Důležité je i to, že výnosy po šesti měsících nemusí podílník zdanit, zatímco úroky v bance jsou zdaněny vždy.

Tlak na snižování úroků a bezinflační prostředí vytváří pro dluhopisy příjemné klima. Je ale jasné, že loňské zisky dluhopisových fondů se již opakovat nebudou a ten, kdo kupuje až nyní v očekávání výnosů rovněž okolo 20 %, spláče nad výdělkem. Investor, který na začátku roku koupil kvalitní český dluhopisový fond, může očekávat na konci roku zhodnocení okolo 10 až 12 %. Ten, kdo kupuje až nyní, by se neměl těšit na více než 5 až 7 %.

Mezi tuzemskými akcionými fondy není příliš velká konkurence. Prakticky přicházejí v úvahu jen čtyři fondy, a to ING Český akciový, Růstový OPF akcií, IPB Akciový a Sporotrend. Posledně jmenovaný navíc není klasickým akciovým fondem, protože velkou část investic může držet i na peněžním trhu, což se negativně projevilo na jeho letošní výkonnosti. Na druhé straně lze očekávat, že v době poklesu bude trpět méně.

Zdroj: Právo z 30. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka