V otevřených podílových fondech je přes 40 miliard

01.11.1999 | ,
Domovská stránka


Majetek otevřených podílových fondů členů Unie investičních společností vzrostl za letošní tři čtvrtletí na dvojnásobek - ze 16,8 na 34,1 miliardy korun

Majetek otevřených podílových fondů členů Unie investičních společností vzrostl za letošní tři čtvrtletí na dvojnásobek - ze 16,8 na 34,1 miliardy korun. Pokud připočteme i majetek těch otevřených fondů, které se v průběhu roku přeměnily z uzavřených podílových a investičních fondů, jde již o 42,5 miliardy korun.

I když toto číslo představuje jen čtyři procenta celkového objemu úspor obyvatel, přesto jde o významný signál, že se poznenáhlu mění investiční chování lidí. Důvodem přesunu části úspor obyvatelstva do otevřených fondů je především nespokojenost lidí s nízkými úroky v bankách. O této motivaci nejlépe svědčí to, že téměř veškerý přírůstek majetku se týká otevřených fondů peněžního trhu. Jejich majetek stoupl ze 6,7 miliardy na konci roku 1998 na 22,2 miliardy korun. Tyto fondy, které investují do dluhopisů nebo na peněžním trhu, například do pokladničních poukázek či vkladových účtů, lze co do bezpečnosti srovnat s bankami, a proto v nich lidé vidí jejich náhražku. Tomu ovšem také odpovídají výnosy, které většinou bývají jen o něco málo vyšší než v bance.

Investice ovšem nemusí být navěky omezena jen na peněžní fondy. Když lidé vyzkouší tyto fondy, pak už bývá mnohdy krůček k odvážnějším investicím. Tuto zkušenost potvrdil nedávno na přednášce pro investiční poradce místopředseda představenstva Pioneer česká investiční společnost Vladimír Fichtner.

Ve srovnání s koncem loňského roku mírně stoupl zájem o dluhopisové fondy (růst majetku z 3,1 na 4,7 miliardy), které investují zvláště na trhu s dluhopisy a jen doplňkově do akcií. Nepatrně vzrostl majetek akciových fondů, které investují většinou do akcií.

Zdroj: Právo z 30. října 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka