Erste Bank předložila nabídku na ovládnutí České spořitelny

01.11.1999 | ,
Domovská stránka


Rakouská Erste Bank v pátek předložila Ministerstvu financí oficiální nabídku na koupi 52 procentního státního podílu v České spořitelně (ČS)

Rakouská Erste Bank v pátek předložila Ministerstvu financí oficiální nabídku na koupi 52 procentního státního podílu v České spořitelně (ČS).

Právu to potvrdil marketingový ředitel Erste Bank Sparkassen Karel Machytka. Odmítl však uvést jakékoliv podrobnosti před tím, než se s nabídkou seznámí ministr financí a další pracovníci. Mluvčí ministerstva financí Libor Vacek upřesnil, že Erste Bank nabídku předala poradci pro privatizaci společnosti Merill Lynch. Ta zpracuje analýzu nabídky a v průběhu příštího týdne ji předá řídícímu výboru. "Dokud nabídku neprojedná řídící výbor, nebudeme mít žádné informace," řekl Vacek. Erste Bank měla pro jednání s českou vládou o odkoupení státního podílu v ČS na jeden měsíc exkluzivitu, která skončila 28. října.

Generální ředitel Erste Bank Andreas Treichl očekává, že vláda do dvou týdnů rozhodne, zda bude pokračovat v exkluzivním jednání s Erste Bank, nebo zda se otevře proces prodeje spořitelny i pro další banky. Případná dohoda bude podle něj podepsána nejdříve kolem Vánoc a dokončení kontraktu by trvalo ještě několik dalších týdnů. Podle Treichla není jeho banka ochotna převzít úvěrová rizika spořitelny odhadovaná ve výši asi 50 mld. Kč. Požaduje, aby za špatné úvěry spořitelny poskytla vláda záruky nebo je odepsala.

Zdroj: Právo z 30. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka