ČNB definitivně rozhodla odejmout Moravia Bance licenci

09.11.1999 | ,
Domovská stránka


Česká národní banka (ČNB) předá dnes zástupcům Moravia Banky (MB) rozhodnutí ohledně odejmutí její bankovní licence. Podle dobře informovaných zdrojů ČTK rozhodla bankovní rada ČNB s konečnou platností Moravia Bance licenci odejmout. Rozhodnutí nabyde účinnosti jeho doručením.

Mluvčí Milan Tománek odmítl obsah rozhodnutí ČNB komentovat do doby jeho doručení Moravia Bance. Potvrdil však, že to bude dnes.

Součástí rozhodnutí centrální banky je i navržení likvidátora, kterého následně jmenuje soud. Pokud likvidátor zjistí předlužení banky, což je v tomto případě pravděpodobné, pošle ji do konkursu.

rozhodla o odnětí licence MB 24. září, Moravia Banka podala proti tomuto kroku rozklad. Stanovisko rozkladové komise, složené z externích právníků, však opět potvrdilo původní rozhodnutí ČNB. Bankovní rada na posledním zasedání rozhodla podle zdroje licenci odejmout.

Za důvod pro podání rozkladu označilo nové vedení Moravia Banky, do kterého přišli lidé z J&T Banky, snahu o provedení vyrovnání. To mělo zajistit větší uspokojení věřitelů. se však již dříve stavěla k vyrovnání skepticky.

Výplatu pojištěných vkladů MB zajišťuje Investiční a Poštovní banka (IPB). IPB poskytla za tři týdny výplat pojistných náhrad 25.700 klientům MB 3,28 miliardy korun. IPB tak již vyplatila více než dvě třetiny z celkových 4,8 miliardy pojistných náhrad. Vklady v MB dosahují celkem 7,7 miliardy Kč.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka