V záložnách vesměs klid, některé přijaly vnitřní opatření

10.11.1999 | ,
Domovská stránka


Zástupci družstevních záložen, které včera ČTK oslovila, zatím nezaregistrovali výrazný nárůst zájmu klientů o předčasný výběr vkladů. Výjimkou je Záložna Obnova v Náchodě, která kvůli zvýšeným výběrům již učinila některá opatření k zajištění likvidity.

Záložna Obnova zaznamenala výrazný nárůst výběrů vkladů v souvislosti s nepříznivou situací peněžního družstevnictví. "Úbytek finančních prostředků je v poslední době veliký," potvrdil ČTK ředitel záložny Miroslav Valášek. Klienti musí zadávat požadavek na výběr hotovosti nad 30.000 Kč pět dní předem a záložna rovněž požaduje předčasné splacení některých úvěrů. "Zatím dostáváme všem svých závazkům. Učinili jsme taková opatření, že bychom měli větší část finančních prostředků, které byly investovány do některých aktivit, dostat do konce tohoto týdne zpět," zdůraznil Valášek.

Zvýšený zájem o vybírání vkladů eviduje Česká lidová družstevní záložna z Prahy 5-Nových Butovic. Jak ČTK řekl finanční ředitel záložny Petr Kopp, mnoho členů však situaci chápe. "Vzhledem k tomu, že jsme vždy dodrželi princip informační otevřenosti, nemáme žádné dramatické problémy jako některé další záložny, které přistoupily takříkajíc dobrovolně pod nucenou správu," řekl. Nicméně situaci na mediálním trhu i celkově považuje za velice vyostřenou. Je však toho názoru, že ve spolupráci s Úřadem pro dohled nad družstevními záložnami je nutno nalézt systémová řešení.

Na pobočkách pražské družstevní záložny Slávia je naprostý klid. Jak potvrdil ČTK ředitel záložny Josef Král, pracovníci pobočky nezaznamenali žádný zvýšený zájem o předčasné výběry vkladů. "Problémy mají záložny, které příliš riskovaly a které nedodržely obecné podmínky zajišťující poklidný a důvěryhodný chod," uvedl Král.

Pouze jeden z 500 členů Družstevní záložny - Třebovické kampeličky v Ostravě zatím požádal o mimořádný výběr termínovaného vkladu. Jak ČTK potvrdil ředitel kampeličky Vladimír Kudrna, klienti se na pobočkách spíše více informují. "Normální harmonogram vyplácení vkladů je u nás dostatečně kapitálově silný," řekl Kudrna. Prostředků k vyplácení vkladů má podle něj kampelička dost. "Myslíme si, že jednou tato kampaň opadne a pak se věci zase budou stabilizovat," řekl.

"Neregistrujeme žádný zvýšený výběr vkladů," řekl předseda představenstva 1. Vojenské družstevní záložny Vlastimil Mahdalíček. Doplnil, že tato záložna je v podstatě jediná zaměstnanecká družstevní záložna v České republice, jejíž členská základna je ostře ohraničena zaměstnanci resortu ministerstva obrany, vojenskými důchodci a rodinnými příslušníky těchto osob. "Je to trochu jiná kategorie, a v této chvíli bych zdůraznil, že se všemi plusy, které to s sebou nese," dodal Mahdalíček.

Ani klienti Čáslavské družstevní záložny nevybírají své vklady, sdělila ČTK pracovnice záložny Jarmila Váchová. "My jsme malá záložna sdružující jenom lidi z okolí a já si myslím, že jejich důvěru máme," uvedla Váchová. Podle jejího názoru mohou záložny fungovat jako dříve, pokud budou působit v regionu a ne celoplošně.

Výkonný prezident České asociace záložen (ČAZ) Richard Mandelík je přesvědčen, že v záložnách nebyly takové nesrovnalosti, kvůli kterým by bylo nutné tak rychle zasahovat. "Vím, že jde o určitou snahu dostat peněžní družstevnictví násilím do tvaru, který by ministerstvu financí nepůsobil problémy," řekl dnes ČTK. "Nabídl jsem ministrovi financí jednání," dodal Mandelík bez podrobností.

Právě Česká asociace záložen by měla shromažďovat a vyhodnocovat údaje o činnosti členů, doporučovat členům opatření v jejich zájmu, zvláště těm, kteří se přechodně ocitnou v potížích. Předmětem činnosti ČAZ je i působení v zájmu zdravého a bezpečného rozvoje svých členů zejména poradenstvím a kontrolami. ČAZ zároveň spolupracuje s Úřadem pro dohled nad družstevními záložnami a Zajišťovacím fondem družstevních záložen.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka