Záložna pochybnosti nerozptýlila

10.11.1999 | ,
Domovská stránka


Očistit jméno a skončit s údajnou štvavou kampaní v médiích měla tisková konference První pražské družstevní záložny

Očistit jméno a skončit s údajnou štvavou kampaní v médiích měla tisková konference První pražské družstevní záložny. Její průběh však byl rozpačitý a vyvolal spíše opačný efekt. Řada z nich se i nadále bude zřejmě pozastavovat nad hospodařením kampeličky. U vchodu do konferenční místnosti postával šéf společnosti Český Film Jiří Eisner, na kterém byla patrna značná nervozita.

Dokonce taková, že neodpovídal na pozdravy příchozích, a spíše se věnoval zapálené cigaretě. Český Film ručí za vklady uložené v kampeličce zhruba jednou miliardou korun a je s ní propojen. Před začátkem tiskové konference si příchozí novináře prohlíželi vypracovaní mladíci. Po oficiálním úvodu začal generální ředitel PPDZ Petr Bubeníček vychvalovat její souč

asné hospodaření. Neopomněl však upozornit, že se katastrofické informace o stavu družstevní záložny dotkly i PPDZ. "Obdrželi jsme něco kolem 40 předčasných výpovědí," tvrdil. Bubeníček ale vzápětí dodal, že se podařilo získat 16,5 mil. Kč nových vkladů.

Vy

vrátit pochybnosti nad hospodařením záložny má podle Bubeníčka audit, který bude vyhotoven do čtrnácti dnů a vypracuje jej renomovaná společnost. Na dotaz, jak se jmenuje, ale nebyl schopen odpovědět, pouze několikrát opakoval, že mu jméno vypadlo z paměti. Bubeníčkovi neosvěžili paměť ani přítomní novináři, kteří většinu z těch renomovaných vyjmenovali. To ale nebyla poslední věc, kterou chtěl zřejmě Bubeníček novináře překvapit. Vzápětí vytáhl z kapsy další neméně překvapivou zvěst. "Zhodnocení vkladů u PPDZ dosáhlo 66 %," řekl. Prý za pomoci dealingových operací. Ani tady ale nerozptýlil některé pochybnosti. V rámci bankovního tajemství, na které se odvolával, nechtěl prozradit jméno finančního ústavu, přes který záložna operace uskutečňuje.

Tajemstvím zůstalo i to, kolik již bylo převedeno finančních prostředků do dceřiné společnosti První pražská dceřiné. Celkové vklady v PPDZ dosáhly podle jejích představitelů 350 mil. Kč. Dostatečné zhodnocení uložených peněz tak údajně dává dostatek prostředků na mas

ivní reklamní kampaň v médiích. Bubeníček rovněž žádá Radu České televize o odvolání generálního ředitele ČT Jakuba Puchalského - kvůli pořadu Klekánice, který již několikrát odvysílal reportáž zabývající se hospodařením PPDZ a lidmi pohybujícími se kolem ní.

Zdroj: LN z 10. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka