Stavební spoření je velmi výnosné, musíte však čekat pět let

10.11.1999 | ,
Domovská stránka


Rozhodování o umístění volných peněžních prostředků znamená volbu mezi výnosem, rizikem a likviditou, tedy možností získat peníze zpět v co nejkratší době

Rozhodování o umístění volných peněžních prostředků znamená volbu mezi výnosem, rizikem a likviditou, tedy možností získat peníze zpět v co nejkratší době.

Naprosto ideální investice neexistuje. Při posuzování jednotlivých finančních produktů nelze opominout ani daňovou sazbu či osvobození.

Stavební s

poření
-dnes skutečně představuje nejzajímavější způsob zhodnocení úspor. Je však třeba počítat s tím, že oněch více než 14 % ročně lze získat až po pěti letech spoření. Předčasným zrušením se klient nejen připravuje o státní podporu, ale také zaplatí sankční poplatky. Úroky jsou osvobozeny od daně z příjmů.
Běžné účty slouží především k bezhotovostním platbám, výběr peněz může být proveden okamžitě, čemuž odpovídá jen malé úročení (kolem 1 %) prostředků ponechaných na účtu. Výnos z nepodnikatelských účtů se zdaňuje 15 %.

Vkladní knížky u nás dosud velmi rozšířený způsob ukládání peněz. Pro banky představují vyšší náklady na obsluhu. Úrok odráží výši vkladu, typ knížky a délku výpovědní lhůty. V současné době lze získat od 1 až 6 %. Opět je třeba výnos snížit o daň z příjmů ve výši 15 %.

Termínované vklady

klient se zavazuje nepoužívat po určitou dobu pevně určenou částku, banka mu za to nabídne větší úrok. Konkrétní sazba závisí na výši vkladu a jeho délce. Úroky se pohybují mezi 3 až 7 procenty. Od výnosu je třeba odečíst 15% daň. Riziko odpovídá důvěryhodnosti banky.

Dluhopis


cenný papír, který vydává vláda, banky nebo podniky. Nebývají vhodné pro uložení úspor z důvodů většího rizik
a a vysokých nominálních hodnot.

Podílové listy

představují nárok na část hodnoty majetku podílového fondu. Fond přijímá vklady a snaží se nákupem cenných papírů dosahovat růstu majetku. Listy je možno kdykoliv odprodat za aktuální kurs. Výnos z prodeje, kolem 10 %, po šesti měsících je osvobozen od daně. Nejméně rizikové jsou fondy peněžního trhu.

Zdroj: LN z 10. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka