Erste by mohla získat ČS v lednu 2000

11.11.1999 | ,
Domovská stránka


Nejde o odklad, ale o realističtější termín, tvrdí řídící výbor pro privatizaci bank

Nejde o odklad, ale o realističtější termín, tvrdí řídící výbor pro privatizaci bank

Řídící výbor pro privatizaci bank doporučil ministru financí přijmout nabídku rakouské

Erste Bank Sparkassen na koupi České spořitelny. O prodeji 52procentního státního podílu v České spořitelně (ČS) by se mělo nadále exkluzívně jednat s rakouskou Erste Bank s tím, aby definitivní kupní smlouva byla připravena nejpozději do konce ledna. K tomuto stanovisku dospěli včera experti řídícího výboru, kteří zároveň přijali požadavek Erste na další podrobné prostudování situace spořitelny. Ministr financí Pavel Mertlík s nabídkou rakouské strany seznámí příští týden vládu. Uzavření kupní smlouvy podléhá rovněž souhlasu kabinetu.

Možný termín doprivatizace spořitelny se tak oproti poslednímu Mertlíkovu vyjádření poněkud odsouvá. "Mám dobré důvody se domnívat, že privatizace spořitelny proběhne úspěšně do konce letošního roku," prohlásil ministr ještě toto pondělí. Podle člena řídícího výboru a místopředsedy Fondu národního majetku Jiřího Havla však není žádný důvod k rozčarování. "Stanovili jsme si harmonogram a realističtější datum prodeje. Nic víc za tím není," uvedl pro HN.

Většina odborníků označila doporučení prodat Českou spořitelnu Erste za očekávané rozhodnutí, které je pokračováním Mertlíkovy snahy urychlit prodej dvou zbývajících polostátních bank. "Řídící výbor byl zřejmě s nabídkou Erste spokojen a já myslím, že tato rakouská banka skuteč

ně spořitelnu koupí," uvedl Petr Sedlář ze společnosti Brno Broker Group s tím, že včerejší informace se jistě brzy promítne i do zvýšení ceny akcií ČS. Odhadl, že cena by se už dnes mohla zvýšit ze včerejších 184 Kč na zhruba 190 Kč za jednu akcii. Analytik Komerční banky Martin Čihák ocenil, že ministr financí i vláda se snaží co nejvíce přiblížit náročnému harmonogramu doprivatizace bank. "Prodat spořitelnu do konce roku mi ale připadalo technicky příliš obtížné," dodal.

Pro Petra Zahradníka ze společnosti Conseqe Finance je však odklad přípravy kupní smlouvy důvodem k nejistotě, zda Erste nakonec do ČS vstoupí. "Je v tom i náznak, zda stát dokáže smluvně zaručit dosavadní pobočkovou síť a obslužnost klientů, kterou spořitelna zajišťuje," řekl.

Podle dostupných informací Erste nabízí 500 miliónů eur (18,3 miliardy korun) za banku očištěnou v podobném rozsahu, jaký v pondělí schválila vláda.

Zdroj: HN z 11. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka