Vláda chce rozpůlit Konsolidační

11.11.1999 | ,
Domovská stránka


Hlavní zásady přebudování tuzemských transformačních institucí schválil kabinet Miloše Zemana

Hlavní zásady přebudování tuzemských transformačních institucí schválil kabinet Miloše Zemana. Ze všeho nejdříve se vláda zaměří na budoucí postavení Konsolidační banky, České Finanční a Českomoravské záruční a rozvojové banky. Na první pohled se zdá, že vláda chce, aby podobných institucí v tuzemsku ubylo. Zatím však není jasné, zda si i přeje, aby jejich celková účast v ekonomice zároveň poklesla.

Kabinet se rozhodl rozdělit současnou Konsolidační banku (KoB). "Bude vytvořena rozvojová instituce z dobré části Konsolidační banky, kde jsou dlouhodobé úvěry především do infrastruktury," informoval ministr financí Pavel Mertlík. K této části KoB bude připojena také Českomoravská záruční a rozvojová banka. Ved

le toho vznikne ze "špatné části" KoB konsolidační instituce, kam zároveň vplynou aktiva České Finanční.Kromě zmíněných institucí však existují ještě další, jako je Fond národního majetku a Česká inkasní.

Ta vlastní především pohledávky převzaté od ČSOB. O jejich budoucnosti však zatím vláda nemá jasno. "Předpokládáme, že nějakou dobu bude fond ještě fungovat samostatně. Alespoň dokud nebude ukončena privatizace," říká odstupující mluvčí Fondu národního majetku (FNM) Otakar Veverka. Prodej státních podílů v

podnicích bude podle jeho slov trvat ještě nejméně dva až tři roky. "I potom ale ještě bude nutné pracovat se zbylými právními závazky fondu. A ekologické závazky, za něž FNM ručí, se budou řešit ještě dvacet let," dodává. Existuje prý více variant. Fond by po ukončení privatizace mohl být například začleněn pod ministerstvo financí nebo Konsolidační banku.

Zdroj: LN z 11. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka