Vláda schválila rozpočet na rok 2000

12.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Návrh zákona o státním rozpočtu SR na příští rok s předpokládaným schodkem 18 miliard Sk (1,94 procenta HDP) schválila včera slovenská vláda

Návrh zákona o státním rozpočtu SR na příští rok s předpokládaným schodkem 18 miliard Sk (1,94 procenta HDP) schválila včera slovenská vláda. Příjmy státu by v příštím roce měly dosáhnout 183,58 miliardy korun (meziroční nárůst o 3,7 miliardy Sk) a výdaje se proti letošnímu roku zvýší o 6,7 miliardy Sk na 201,58 miliardy korun. Novináře o tom informovala ministryně financí Brigita Schmögnerová.

Podle premiéra Mikuláše Dzurindy schválený rozpočet dává předpoklady, aby vláda vytvářela další podmínky na udržení makroekonomické stability, na pokles úrokových sazeb, plnění kodaňských kritérii, jakož i pro restrukturalizaci bankovního a podnikového sektoru.

Naopak vicepremiér pro ekonomiku Ivan Mikloš neskrýval ne

spokojenost. V dalších letech podle něj bude třeba změnit strukturu rozpočtu, jinak se neudrží makroekonomická stabilita.

Státní rozpočet na příští rok vychází z předpokladů růstu HDP na úrovni 2,5 procenta (v absolutním vyjádření 930 miliard korun), průměrné inflace ve výši deset procent a průměrné míry nezaměstnanosti v rozmezí od 16 do 17 procent. Celkový schodek veřejných financí by neměl přesáhnout částku 28 miliard Sk (tři procenta HDP).

Schodek hospodaření Sociální pojišťovny se má pohybovat na úrovni 3,4 miliardy Sk a zdravotní pojišťovny by neměly zaznamenat větší schodek než 1,6 miliardy Sk. Výdaje Národního úřadu práce převýší příjmy o 500 miliónů Sk. Města a Fond národního majetku SR mají hospodařit s vyrovnaným rozpočtem.

Zdroj: HN z 12. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU