Union banka bojuje o život

06.03.2003 | , Finance.cz
2012 - Bulletin


Zástupci Union banky předložili  ČNB svůj plán na záchranu banky. Pokud se jim nepodaří přesvědčit centrální banku  o jeho reálnosti, přijde banka o licenci. Vynesení "rozsudku" by mělo přijít během několika dní. Co potom čeká klienty Union banky?

V pátek 21. února dopadla na klienty Union banky těžká rána. Banka z ničeho nic zatáhla rolety.  Lidé, kteří měli v bance své úspory, si mohli pouze na dveřích zavřených poboček nebo na internetových stránkách Union banky přečíst sdělení, které jim jistě přineslo nejednu bezesnou noc. Dveře poboček zůstaly zamčeny, banka zastavila  vyplácení vkladů a omezila používání platebních karet. Tisíce lidí se rázem, ze dne na den, ocitlo zcela bez prostředků. Na účtech Union banky také zůstaly zablokované miliony korun obcí, škol, nemocnic, …  Kdo by to byl čekal? Vždyť ještě před pár dny nás všechny bila do očí agresivní červenočerná reklama, která lákala na nový bezkonkurenční produkt "Bezúročná půjčka".

Ve všech médiích již téměř čtrnáct dní můžeme sledovat polemiky o tom, kdo má na vzniklé situaci vlastně největší vinu, kdo má  nést odpovědnost. Někteří tvrdí, že si za to může banka sama, jiní obviňují Českou národní banku, Ministerstvo financí či vládu. Svoji troškou do mlýna zřejmě přispěli všichni. Klienty, kteří nemají přístup ke svým penězům, však mnohem více, než nesmyslné dohady, zajímá, kdy se ke svým penězům dostanou a jestli jim budou vráceny všechny.

Česká národní banka se v pátek 21. února rozhodla, že zahájí řízení o odejmutí bankovní licence poslední malé české bance, která nemá silného kapitálového partnera. Od té doby je Union banka ve správním řízení a její klienti jsou stále odstřiženi od svých vkladů. Nezbývá jim nic jiného než čekat, jak se situace v bance vyvine. Karty osudu teď drží v rukou centrální banka. V pondělí 3. března jí zástupci Union banky předložili návrh na řešení celé situace. Česká národní banka má teď tři týdny na to, aby posoudila reálnost plánu na záchranu banky a rozhodla, zda bance licenci odejme či nikoliv. Konečný verdikt by tedy měl přijít nejpozději 21. března.

Existují tedy dvě základní alternativy řešení:

  1. ČNB Union bance licenci odejme
  2. ČNB Union bance licenci ponechá

Pokud se nepodaří zástupcům Union banky přesvědčit ČNB, že plán na záchranu banky je životaschopný, přijde banka o licenci. Samotnou banku ovládne likvidátor, který bude prodávat aktiva banky, tedy pohledávky, cenné papíry, movitý a nemovitý majetek a z utržených prostředků uspokojí věřitele. Fond pojištění vkladů by potom měl začít do tří měsíců od chvíle, kdy dostane pokyn k výplatě, začít vyplácet pojištěné vklady klientů. Pojištěny jsou veškeré korunové i devizové vklady, a to jak fyzických, tak i právnických osob (tedy všechny běžné, termínované i spořící vklady). Klienti bohužel nedostanou zpět veškeré své peníze. O část svých prostředků přijdou, protože výplata bude pouze ve výši 90 procent z úspor. Navíc může klient získat zpět maximálně jen 25 tisíc eur, což činí asi 790 250 Kč. Pro mnohé klienty je ale největším problémem to, že jsou bez svých finančních prostředků a v případě odejmutí licence ještě minimálně další tři měsíce budou.

Zástupci Union banky však tvrdí, že plán na záchranu banky je reálný a stále věří, že k odejmutí licence nedojde. Také Parlament po včerejší rozpravě vyzval ČNB a Ministerstvo financí, aby se snažili maximálně ochránit vklady klientů Union banky. Někteří poslanci se snažili ČNB přesvědčit, aby se centrální banka pokusila vrátit Union banku do normálního provozu. Předložený  návrh předpokládá znovuotevření poboček. Pokud se tak opravdu stane, bude mít znovuzrozená Union banka především problém přesvědčit klienty o své životaschopnosti. Důvěra klientů je totiž již natolik otřesena, že bude jen velmi těžké přesvědčit je, že jejich vklady jsou v bance v bezpečí. V případě, že dojde k otevření poboček, dá se předpokládat, že by to znamenalo masivní vybírání vkladů. Proto banka počítá pouze s částečnými výplatami, které budou omezeny horním limitem výběru. A zde je právě kámen úrazu celého plánu. K tomu, aby mohla banka stanovit limity výběru, potřebuje získat souhlas klientů. Banka nemůže okamžitě vyplatit všechny své klienty. A pokud by vkladatelé dobrovolně nepřistoupili na omezení výběru svých peněz, jakýkoli záchranný plán je marný. Tuto skutečnost připustil i generální ředitel Union banky Roman Mentlík. Zároveň však také tvrdí, že likvidita banky je nyní nejlepší za několik posledních měsíců. Kdyby banka byla v normální situaci, mohla by bez problémů fungovat a uspokojovat požadavky svých klientů. Jenže banka v normální situaci není!

Dnešní den bude pro Union banku klíčový. Dnes (6. března 2003) se totiž uskuteční u hospodářské komory arbitráž, v níž Union banka požaduje od České národní banky zaplacení pohledávky cca 1,75 miliardy korun za dřívější převzetí banky Skala. Union banka má nyní tyto peníze zaúčtovány a pokud prohraje, bude muset tuto částku vymazat ze své bilance. Zaúčtování této položky umožnila bance vytvořit opravné položky k úvěrům bez dopadu do její kapitálové přiměřenosti. Po odepsání by banka nebyla schopna plnit základní ukazatele stanovené pro hospodaření banky. Nesplňovala by předpisy a musela by ukončit svoji bankovní činnost tak jako tak.

Centrální banka přislíbila, že bude chtít o osudu Union banky rozhodnout co nejrychleji, aby lidé věděli na čem jsou a jestli banka bude nebo nebude nadále funkční. Tento týden to však ještě nebude. ČNB dala vedení Union banky čas do 10. března, aby doplnilo podklady ke svému vyjádření ke správnímu řízení a návrhu na řešení situace v bance. Centrální banka také požádala ministerstvo financí, aby jí své stanovislo předalo do 12. března. Pokud s rozhodnutím České národní banky nebude Union banka souhlasit, může ještě podat rozklad a centrální banka vše znovu projedná. Znova rozhodnout musí do 15 dnů. 

Základní informace o Union bance
(údaje jsou k 31.1.2003, zdroj: ČNB)

  • obchodní síť tvoří celkem 91 obchodních míst (11 poboček, 56 jednatelství a 24 expozitury)
  • bilanční suma: 20,8 mld. Kč
  • aktiva banky: 13,8 mld. Kč
  • pasiva banky: 16,6 mld. Kč
  • objem pojištěných vkladů: 16,48 mld. Kč 
  • vyplácené náhrady by činily: 12,8 mld. Kč
  • z celkového objemu vkladů tvoří vklady fyzických osob 85 %
  • banka má cca 250 000 klientů
  • základní kapitál banky: 2,25 mld. Kč
  • nejvýznamnějšími akcionáři banky jsou Union Group, a.s. (75,36 %) a Invesmart B.V. (22,6 %), přičemž Invesmart B.V. zároveň drží i 60 % podíl na Union Group, a.s.

Aktuální informace o dění v Union bance a vše důležité kolem krachujících institucí můžete sledovat na stránkách www.krizovecentrum.cz!

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát