Zaměstnanecké pojišťovny zaplatí lékařům v roce 2000 za péči více

19.11.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Lékaři s výjimkou nemocničních mohou počítat s tím, že v příštím roce dostanou za léčení svých pacientů od zaměstnaneckých pojišťoven více peněz. ČTK to včera řekl ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.

"Zástupci zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven, Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a poskytovatelů péče se na dohodovacím řízení o cenách péče v 1. pololetí 2000 shodli na výši úhrad ambulantním specialistům, stomatologům, laboratořím, rehabilitaci, lázním, záchranné službě, zdravotnické dopravě a domácí péči s tím, že zaměstnanecké pojišťovny navýší ceny až o tři procenta," upřesnil.

Obdobné zvýšení podle něj navrhovali zástupci zaměstnaneckých pojišťoven i pro nemocnice. Zástupci nemocnic požadovali zvýšení o sedm až osm procent, VZP však počítala s nezměněnou úrovní cen. "Náš návrh vycházel z předpokládaného zvýšení příjmů z pojistného," vysvětlil Gajdáček.

Mluvčí VZP Kateřina Zamastilová včera ČTK potvrdila, že VZP nepočítá s navýšením cen. "I když se v příštím roce čeká růst a tím i tříprocentní nárůst plateb pojistného, plánujeme nulové navýšení cen. Zvýšené příjmy dá VZP smluvním partnerům na snížení zůstatků po lhůtě splatnosti," řekla.

Gajdáček i Zamastilová potvrdili, že vzhledem k tomu, že ceny pro nemocnice se na dohodovacím řízení nedohodly, bude muset na návrh ministerstva zdravotnictví rozhodnout vláda.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ