Konsolidační banka získala úvěry na výstavbu silnic a dálnic

19.11.1999 | ,
Domovská stránka


Smlouvy na dvě půjčky v celkové výši 195 miliónů eur, což představuje zhruba 7,1 miliardy korun, získala státní Konsolidační banka (KoB) od Evropské investiční banky (EIB)

Smlouvy na dvě půjčky v celkové výši 195 miliónů eur, což představuje zhruba 7,1 miliardy korun, získala státní Konsolidační banka (KoB) od Evropské investiční banky (EIB). Úvěry mají sloužit na financování programů rozvoje dálnic a veřejných komunikací. Uvolnění půjček je podmíněno poskytnutím státních záruk.

První úvěr ve výši 95 miliónů eur, který bude poskytnut na opravu veřejných komunikací první a druhé třídy, bude uvolněn v letech 2000 až 2003, s konečnou splatností v roce 2017. Další úvěr v hodnotě 100 miliónů eur, určený pro zlepšení mezinárodních silnic v České republice, který se bude čerpat v letech 2000 až 2004, bude mít konečnou splatnost v roce 2019.

KoB již v minulosti získala od EIB úvěry na financování infrastruktury, jejichž objem představuje zhruba 15 miliard korun.

V souvislosti s plánovanou přeměnou transformačních institucí se počítá s tím, že KoB bude rozdělena na konsolidační a rozvojovou část. Úvěry od EIB by měly být zahrnuty v rozvojové části, kterou by měla převzít Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB). V této bance má však stát dosud minoritní majetkový podíl, což zatím ČMZRB znemožňuje plnit roli rozvojové instituce. Podle informací HN probíhají jednání o odkupu čá

sti akcií ČMZRB s cílem, aby získal majoritu. Mezi ostatními akcionáři figurují především komerční banky.

S ohledem na to, že EIB poskytla úvěry KoB, která je státním peněžním ústavem, by převedení jejích úvěrů na státem nekontrolovaný subjekt bylo problem

atické.

Zdroj: HN z 19. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka