Úrokové sazby jsou české ekonomice k ničemu, je to jen magické vlnění čísel

19.11.1999 | ,
Domovská stránka


V úterý jsme se vyrovnali Americe

V

úterý jsme se vyrovnali Americe. Aspoň co se úrokových sazeb týče. Půjčit si peníze je tak u nás nyní stejně drahé jako za Atlantikem. "Konečně jsme Američany v něčem dohnali," řekne si bezstarostný optimista. Věčnému šťouralovi ale nedá, aby se nezeptal: "Jak je možné, že v české ekonomice, která se dva roky plácá daleko pod hranicí svých možností, jsou stejné velké úroky jako v nabuzeném hospodářství USA, které je již devět let doslova k neudržení?" V čem to je? Učebnicové poučky tvrdí, že když se ekonomika z nadbytku peněz přehřívá, mají jít úroky nahoru. Naopak když kola hospodářské mašiny skřípou, je třeba peníze připustit a úroky snížit.

Americká centrální banka (Fed), která chce ekonomiku již delší dobu ochladit, se proto při úterním zvýšení sazeb zachovala doslova učebnicově. Stejně učebnicově, tentokrát v opačném směru, se ale chová i Česká národní banka, která povoluje uzdu měnové politiky déle než rok. To, že se při tomto protipohybu Fed

s ČNB sešly na jednom místě, je v podstatě náhoda. Jak se zdá, svou práci dělá dobře.

Proč se potom ekonomika již dávno nerozjela jako v Americe? Důvody jsou minimálně dva. Pokud by v Americe během recese byla stejně nízká inflace jako u nás, neváhal by Alan Greenspan a jeho tým jít s úroky daleko níže, než si troufli bankéři kolem guvernéra Tošovského. Výsledek v podobě obrovské ekonomické renesance by na sebe nenechal dlouho čekat.

Ne tak v Česku. I kdyby se zbavila svého vágně podloženého strachu z a sazby dále seřízla, vůbec ničemu by to nepomohlo. V ČR totiž chybí převodní mechanismy, které by takovéto zlevnění peněz bleskurychle dokázalo přenést do skutečného života. Zatímco Američané vědí, že pokles sazeb jim okamžitě otevírá možnosti, jak si levněji půjčit na dům, auto, videopřehrávač nebo na rozjezd firmy (což také prakticky hned využijí), Češi berou pohyb úroků jako magické vlnění čísel, jemuž rozumějí jen profesoři ekonomie. V běžném životě se s jeho dopady totiž setkají až bůhvíkdy.

Ve výši úroků jsme Spojené státy dohnali. K ekonomickému úspěchu už nám nyní stačí maličkost: naučit se je skutečně využívat.

Zdroj: LN z 19. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka