Životní pojistky loni zhodnotily v průměru o čtyři pct

14.03.2011 | , Limerik
POJIŠTĚNÍ


Vyplývá to z ankety ČTK mezi tuzemskými životními pojišťovnami.

Pojišťovny v roce 2010 zhodnotily vklady klientů v klasickém životním pojištění v průměru o přibližně čtyři procenta, což je zhruba stejně jako rok dříve. Výraznější výnosy zaznamenaly některé produkty investičního životního pojištění. Vyplývá to z ankety ČTK mezi tuzemskými životními pojišťovnami.

"Lze předpokládat, že se výnosy za rok 2010 nebudou výrazně lišit od roku 2009," řekl ČTK analytik Broker Consulting Martin Novotný. Výnosy na dluhopisovém trhu se meziročně změnily v řádech desetin procent, proto u kapitálového životního pojištění očekává velmi podobné výnosy jako v roce 2009. Kapitálové životní pojištění je určeno lidem, kteří chtějí být pojištěni, chtějí si odečíst pojistné z daní, ale nejsou ochotni riskovat záporné zhodnocení svých peněz. Tomu odpovídá i nízká výše garantovaného zhodnocení, dodal.

Analytik společnosti Partners Dušan Šídlo upozornil na to, že výnosy životních pojišťoven v některých případech přesahují i pět procent. Je to podle něj dáno tím, že pojišťovny nedosahují zisku pouze z investic na kapitálovém trhu, ale také z nižší úmrtnosti, než předpokládaly, nebo z úspor na nákladech ve srovnání se strženými poplatky z pojistného. Ohlašované výnosy neznamenají zhodnocení jejich vkladu u pojišťovny, ale pouze té části pojistného, která je investována po stržení administrativních a rizikových poplatků, připomněl.

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ