Rodinná záložna začala dnes přijímat vklady

22.11.1999 | ,
Domovská stránka


Rodinná záložna v Moravských Budějovicích, která od 8. listopadu rozhodnutím Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami pozastavila výplaty a přijímání vkladů, začala dnes opět přijímat vklady. "Zatím záložna nepřistoupila k výplatě vkladů. Výjimku tvoří některé finanční transakce jako například vyplácení trvalých příkazů v podobě inkasa," řekla dnes ČTK tisková mluvčí záložny Květoslava Santlerová.

Prozatímní regulační opatření pro Rodinnou záložnu, na kterém se dohodli zástupci Úřadu pro dohled a moravskobudějovické záložny, má za cíl získat hotové finanční prostředky. Ty by měly posílit likviditu záložny a tím stabilizovat její bankovní činnost. Regulovaný režim, který zatím neumožňuje záložně poskytovat úvěry a ručit za ně, potrvá podle jejího vedení dva až tři měsíce.

Rodinná záložna omezila provoz po potížích v sektoru družstevních záložen 8. listopadu na základě vlastní žádosti. Po uvalení nucené správy na 1. Družstevní záložnu Ostrava zaznamenala silný tlak ze strany střadatelů, kteří začali masově vybírat své vklady, čímž její likvidita poklesla pod zákonem stanovenou hranici deseti procent.

Druhá největší česká družstevní záložna má více než 31.000 členů a spravuje majetek ve výši přibližně 1,7 miliardy korun. Síť záložny tvoří 42 poboček po celé ČR.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka