Co znamená kaptivní pojišťovna?

22.11.1999 | ,
Domovská stránka


Společnosti Exxon

Společnosti Exxon, Merrill Lynch, Philip Morris a další již založily kaptivní pojišťovnu.

Kaptivní pojišťovny jsou specifické subjekty pojistného trhu, založené zpravidla velkými společnostmi, které nejsou činné v pojišťovnictví.

Cílem kaptivních pojišťoven je aktivní účast na pojistném programu svých zakladatelů. Kapitál je investován mateřskou společností jako minimální základ pro přijetí rizika. Některé kaptivní pojišťovny mají více vlastníků. Zjednodušeně se dá říci, že kaptivní pojišťovna je samopojištění.
Zakládání a využití kaptivních pojišťoven zaznamenalo progresivní růst zejména v poslední

ch 25 letech, nejvíce mezi největšími podniky v USA, Velké Británii a nedávno ve Skandinávii. Kaptivní pojišťovnu založily takové gigantické společnosti jako například Exxon, Mobil Oil, Chase Manhattan, Merrill Lynch, Nestle, Hitachi, Philip Morris, Union Carbide, Pepsico a další, které většinou pro provoz kaptivní pojišťovny používají služeb některého z nadnárodních pojišťovacích makléřů jako je např. JaH Marsh a McLennan, AON Group, Willis Corroon apod. Například největší světový pojišťovací makléř JaH Marsh a McLennan provozuje okolo 300 kaptivních pojišťoven.
Bermudy ráj kaptivních pojišťoven
V roce 1994 bylo registrováno v hlavních sídlech již 3194 kaptivních pojišťoven s řádnou licencí. Vznik a činnost kaptivních pojišťoven se celosvětově soustřeďuje do omezeného počtu lokalit (např. z daňových nebo legislativních důvodů), z nichž uvádíme nejdůležitější dle počtu registrovaných kaptivních společností (rok 1994):
Bermudy 1357, Cayman Islands 361, Guernsey 280, Vermont 264, Luxembourg 207, Barbados 194, I
sle of Man 140, Dublin 115, Singapore 48, Hawaii 42.
Druhy kaptivních pojišťoven
Kromě základního členění na "offshore" a "onshore" podle toho, zda kaptivní pojišťovna je založena v jiné či stejné zemi, kde sídlí zakladatel, můžeme rozlišit následující druhy kaptivních pojišťoven:
Direkt Captive
Taková kaptivní pojišťovna vyhotovuje pojistky sama či prostřednictvím brokera přímo pojištěnému. Tyto případy však zdaleka nejsou tak časté, neboť naprostá většina kaptivních pojišťoven je založena mimo území svého zakladatele a přímé pojištění mezi nimi není možné s ohledem na platnou legislativu.
Reinsurance Captive
V tomto případě pojistky vyhotovuje komerční pojišťovna s licencí v zemi zakladatele. Pojistky jsou potom "zajišťovány" do kaptivní pojišťovny lokální pojišťovnou buď plně (fronting) nebo v podstatné části. Tento proces je v podstatě dán legislativou většiny zemí a znamená zároveň dodatečný náklad v provizi (fee) placené za služby lokálnímu pojistiteli.
Rent-a-Captive
Funguje obdobně jako předcházející typ. Namísto založení samostatné pojišťovny je tato zřízena u komerčního pojistitele pouze pro pojistný program pojištěného. Pojištěný ušetří na kapitálovém vkladu a rovněž provozní náklady mohou být levnější. Na druhé straně flexibilita investic je značně omezena a rovněž limity krytí mohou být omezeny. Navíc je obvykle požadována finanční záruka (např. akreditiv).
Association Captive
Je vhodná tam, kde členové průmyslové či jiné asociace chtějí spolupracovat při "hromadném" nákupu pojištění v širším měřítku. Každý účastník složí kapitál a může mít svůj vlastní účet nebo se podílet na riziku společně s ostatními. Dohoda o pravidlech spolupráce bývá velmi složitá.
Mutual Captive
Bývá vytvořena společnostmi s podobnými či stejnými potřebami a cíli v oblasti pojištění. Úspora může být dosažena zejména při "hromadném" zajištění. Tento Captive nevyžaduje počáteční kapitál, ale v případě větších škod může členům dodatečně doúčtovat náklady. Při větším počtu členů lze předpokládat potíže promítající se i do provozu.
Kaptivni pojišťovna s vlastními zaměstnanci je naprosto ojedinělou výjimkou
Při úvahách o založení kaptivní pojišťovny je třeba posoudit následující okruhy otázek a učinit rozhodnutí ve věcech:
1. Sídlo
Většina kaptivních pojišťoven je zakládána mimo síd
elní zemi zakladatele v centrech, která se specializovala na tuto činnost a vyhovují jak legislativně, tak i profesionálním zázemím. Některá centra mohou znamenat i daňové zvýhodnění.
2. Autorizace
Kaptivní pojišťovna musí podnikat v rámci platné legislati
vy země, kde je založena. To vyžaduje podání oficiální žádosti příslušnému úřadu o povolení pojišťovací činnosti. Obchodní plán kaptivní pojišťovny musí být přílohou této žádosti I s popisem zajištění provozu.
3. Základní kapitál
Požadavek je dán legislati
vou a obchodním plánem. Minimální kapitálový požadavek je přibližně GBP 50.000,-. Společnost musí v každém případě prokázat, že má průběžně dostatečné finanční zdroje k pokrytí potenciálních závazků.
4. Management
Kaptivní pojišťovna s vlastními zaměstnanc
i je naprosto ojedinělou výjimkou. Provoz kaptivních pojišťoven zajišťuje většinou komplexně profesionální společnosti na základě smluv. Většinou se jedná o specializované společnosti pojišťovacích makléřů.
5. Zdanění
Příjmy kaptivní pojišťovny jsou zdaňov
ány v zemi jejího působení. V mnoha případech se v praxi jedná o značné daňové úlevy. Daňové úřady mateřské společnosti projevují zpravidla velký zájem o kaptivní pojišťovny, které jsou většinou klasifikovány zakladatelem jako jím řízené zahraniční firmy. Daňové úřady v zemi zakladatele mohou často požadovat, aby pojistné nebylo uznáno zakladateli jako odpočitatelná položka z daňového základu. Kaptivní pojišťovna proto musí vždy jednat konkurenčně ve vztahu k pojistitelům, nezávisle na vlivu mateřské společnosti a výhradně v zemi svého založení. V této záležitosti se předpokládá vždy využití daňových poradců.
Výhody kaptivní pojišťovny

Kaptivní pojišťovna je vhodným prostředkem pro velké společnosti, ať už podnikají v průmyslu, peněžnictví či službách, k umožnění rozvoje a řízení jejich vlastních lokálních a globálních pojistných programů. Kaptivní pojišťovny mohou být založeny rovněž komunitami nebo asociacemi se stejným druhem činnosti. Výhody kaptivní pojišťovny mohou být následující:
- Důkladně připravená
a správně fungující kaptivní pojišťovna je prostředkem k dosažení správné rovnováhy mezi konvenčním pojištěním a mírou vlastního rizika (retention) za minimálních nákladů.
- Může poskytnout i krytí takových rizik, která nelze na komerčním trhu pojistit buď vůbec, nebo jen za cenu dalších vysokých nákladů.
- Umožňuje kumulaci rezerv pro případy náhodných nečekaných škod.
- Díky přímému přístupu na zajistný trh je schopna zajistit za výhodných podmínek krytí pro katastrofické škody.
- Ovlivňuje pozitivní cas
h flow společnosti i její investiční možnosti, díky kumulaci podstatné části prémie, dokud nejsou hrazeny škody.
- Funguje jako konkurenční prvek pro jednání s konvenčními pojistiteli.
- Garantuje společnosti jistou stabilitu oproti potenciálním změnám na
pojistném trhu.
- Je zárukou efektivního řízení a kontroly rizik, ve vlastním zájmu rizika kontroluje a přijímá řadu opatření na jejich minimalizaci včetně investic v oblasti prevence a zábrany.
- Může zabezpečovat i řadu doplňkových pojištění (benefitní p
rogramy pro zaměstnance), která se pozitivně promítají do celkových finančních výsledků.
Zatím není znán žádný případ o tom, že by český podnik založil kaptivní pojišťovnu. Nicméně elektrárenská společnost ČEZ si nechala v polovině devadesátých let vyhotov
it nabídku na zřízení kaptivní pojišťovny u jednoho globálního pojišťovacího makléře. K založení kaptivní pojišťovny však nedošlo.

Zdroj: Ekonomik CZ 2/1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka