Dohoda vlády s ČNB otevřela cestu k ukončení sporu se Slovenskem

24.11.1999 | ,
Domovská stránka


Zemanova vláda odkoupí za jednu korunu od <!-- #42 --> <a href="." oldjava="('/moduly/modulzprava_velky/napoveda.phtml?language=1&id_kod=42',243,420,'no')">ČNB</a> slovenský dluh ve výši 26 miliard korun a pomůže jí uhradit ztráty s tím spojené

Zemanova vláda odkoupí za jednu korunu od slovenský dluh ve výši 26 miliard korun a pomůže jí uhradit ztráty s tím spojené.

Premiér Miloš Zeman má v rukách všechny náležitosti k tomu, aby dnes v Bratislavě mohl se svým slovenským protějškem podepsat již dříve avizovanou generální dohodu o majetkovém narovnání mezi ČR a SR, která smaže dluhy na obou stranách. "Pohledávku České národní banky s příslušenstvím odkoupí vláda

za jednu korunu, další záležitosti, které s tím souvisejí, se dohadují," řekl včera HN náměstek ministra financí Jan Mládek. Odpovídající dohoda mezi a vládou byla podle informací našeho listu uzavřena těsně před premiérovou cestou na Slovensko.

Pohled

ávka za Národní bankou Slovenska ve výši 26 miliard korun, která vznikla při dělení aktiv a pasiv bývalé Státní banky československé a z dělení oběživa, byla poslední překážkou k ukončení sedmiletého majetkového sporu. Až do nedávna česká strana zcela odmítala, že by od jejího vymáhání mohla upustit. "Jde o politickou dohodu," vysvětlil změnu postoje k tomuto dluhu Mládek s tím, že ztráta, která by tím mohla vzniknout, začne být aktuální až před vstupem ČR do Evropské měnové unie. "Tedy ne dříve než před rokem 2008," sdělil.

Podle včerejšího sdělení viceguvernéra Oldřicha Dědka by centrální bance odpuštěním pohledávky vznikla letos ztráta v bilanci v objemu 13 miliard korun. Na polovinu dluhu si již opravné položky stačila vytvořit. "Jednáme však s vládou o zmírnění situace, do které se odpuštěním tohoto dluhu dostaneme. Nedovedu si představit, že po loňské 50miliardové ztrátě bychom měli inkasovat ještě dopad této transakce," uvedl Dědek, i když připustil, že nemůže počítat s pokrytím c

elé 13miliardové ztráty ze strany vlády.

Navrácení 4,1 tuny tzv. slovenského zlata Bratislavě, jehož vydání blokovala jako zádržné za svou pohledávku, nelze v nejbližších dnech ani týdnech očekávat. "Vzhledem k nezbytnému ratifikačnímu procesu to odhaduji na leden či únor," uvedl Mládek.

Po dnešním podpisu generální dohody bude muset následovat schvalovací proces v českém a slovenském parlamentu. Zlato bude předáno až po skončení ratifikace mezistátní dohody s tím, že se bude hledat vhodný způsob. Paradoxně to prý nemůže udělat česká vláda, protože nebyla tím, kdo ho zadržoval.

Zdroj: HN z 24. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka